Vrlo vjerojatno Belomanastirce, ali i sve ostale korisnike usluga Baranjske čistoće i Baranjskog vododa, čekaju veći računi. Kako ističe Ivan Doboš, gradonačelnik Belog Manastira, nakon što su sagledali sve projekte koji su pred Baranjskom čistoćom i izračunali iznos financijskog terećenja gradske blagajne, zaključili su kako novca nedostaje.baranjska-cistoca-d-o-o-logo-71336

– Čeka nas gradnja nove stope na odlagalištu koja košta približno četiri milijuna kuna, od čega Grad mora izdvojiti 800.000 kuna. Isto toliko trebali bi izdvojiti za sortirnicu, a 300.000 kuna dužni smo uplatiti za nabavu novog vozila, čija je vrijednost 1,5 milijuna kuna – objašnjava Doboš, dodajući kako je riječ o iznosima koje gradski proračun, bez poskupljenja odvoza otpada, neće moći podnijeti.

– Računi će biti veći za fiksni iznos od pet kuna – tvrdi Doboš, naglašavajući kako je o svemu informirao vijećnike, te kako o tome mora izvijestiti suvlasnike – ostale baranjske općine. Dodaje kako do poskupljenja ne bi došlo da je zaživjelo centralno odlagalište otpada na koje bi se dovozio otpad iz cijele Baranje.

– Nužno je da naše odlagalište, smješteno u Belom Manastiru, moramo proširiti izgradnjom stope – podvlači. Nadalje, za kunu po potrošenom prostornom metru vode trebali bi biti veći i računi Baranjskog vodovoda.

– Riječ je o povećanju naknade za razvoj, dakle o namjenskim sredstvima koja će se koristiti, kao što im sam naziv kaže, za razvoj infrastrukture – objasnio je Doboš. Direktor Baranjskog vodovoda Alen Hranić, naglašava kako tvrtka nema utjecaja na ovo poskupljenje, premda će ga krajnji potrošači osjetiti preko računa za vodu, čiji je sastavni dio upravo razvojna naknada. Okupiran je i drugim stvarima. Prekjučer je u tvrtci održan zbor radnika gdje im je predloženo 10-postotno smanjenje plaća. Radnici su, normalno, prijedlog Uprave i NO-a ”glatko” odbili, što ne znači da do smanjenja plaća neće doći.

– Dugovi prema dobavljačima (sustege) su veliki. Kada sam došao u tvrtku riječ je bila o iznosu od 7,5 milijuna kuna, a sada su one četiri milijuna kuna manje. Od vlastitog poslovanja to ne možemo isfinancirati pa je preostalo samo kreditno zaduženje i smanjenje plaća svim radnicima i članovima Uprave – kaže Hranić. Oporba, pak, priča neku drugu priču. Naglašavaju kako je osnovni razlog poskupljenju prekomjerno zapošljavanje i nesposobnost uprave. Njihove tvrdnje Hranić demantira, ističući kako je u Baranjskom vodovodu zatekao 69 radnika, a sada ih je 70, uz povećan opseg poslova.I.Getto

Website Apps