ŠOKAČKA KRALJICA IZ DRAŽA

18. svibnja 2014.

Ivana Ketović (prva pratilja), Marija Janković (Šokačka kraljica), Nikolina Benačić (druga pratilja)
Foto: Mario Kokaj

 

TORDINCI-Marija Janković iz Draža (Osječko-baranjska županija) nova je Šokačka kraljica za 2014. godinu.Titulu prve pratilje ponijela je Ivana Ketović iz Kutjeva (Požeško-slavonska županija), dok je druga pratilja Nikolina Benačić iz Retkovaca (Vukovarsko-srijemska županija), epilog je održanog izbora 7.Šokačke kraljice u okviru VIII. Smotre folklora ”Listaj lipo stara” u Tordinicima. Krunu od cvijeća novoj Šokačkoj kraljici predala je Mirela Mrvelj  iz Bickog Sela koja je bila izabrana za Šokačku kraljicu za 2013. godinu.
Na početku programa predstavila se plesna skupina ”Venera” iz Vukovara, a potom su se nazočnima obratili Željko Matanović načelnik Općine, Tomislav Vidinović, predsjednik KUD-a ”Zrinski ” Tordinci i autor ”Šokačke kraljice”,  te saborski zastupnik Željko Sabo koji je otvorio ovogodišnji izbor ”Šokačke kraljice”.Osim njih na svečanosti Šokačke kraljice bio je i Domagoj Hajduković, saborski zastupnik.
Kako je istaknula Ljubica Gligorević, etnologinja Gradskog muzeja Vinkovci, stručnom žiriju, koji su uz nju činili modne kreatorice Tatjana Đuraković i Slavica Musa, Davor Adžić, direktor Landije d.o.o., gotovo sve natjecateljice mogle su ponijeti lentu najljepše, no odlučivale su nijanse.
Tijekom večeri predstavilo se devet natjecateljica: Elizabeta Bošnjak(Beravci, Brodsko-posavska županija), Marija Janković (Draž, Osječko-baranjska županija), Kristina Konjarević (Gradište, Vukovarsko-srijemska županija), Nikolina Benačić (Retkovci, Vukovarsko-srijemska županija), Ivana Ketović (Kutjevo, Požeško-slavonska), Katarina Božić (Tordinci, Vukovarsko-srijemska županija), Andrea Bošnjak (Habjanovci, Osječko-baranjska županija), Anita Šimić (Kondrić, Osječko-baranjska županija), Ana Babić (Velika Kopanica, Brodsko-posavska županija).

Na ovogodišnjoj Šokačkoj kraljici mogli smo vidjeti i kreacije mladih kreatora Katarine Matijević i Tomislava Župana iz Osijeka.Katarinina kolekcija je bila rađena od crvenih i crnih materijala s crnom čipkom i zlatnom trakom, a Tomislavova je rađena od crnih materijala i tamno zelene čipke.Osim toga vidjeli smo tradicijsko ruho iz bogate riznice obitelji Ergotić iz Velike Kopanice.Tomica Ergotić je pripremio cijelu paletu ruha koja su se nosila od početka pa kroz cijelu godinu.
U kulturno-umjetničkom programu nastupili su Tamburaški sastav ”Duša bećarska”, Muška pjevačka skupina ”Paorija” Tordinci, Muška pjevačka skupina ”Poljari” Šiškovci, Maneula Ferić, Maja Keškić Maslo, Ratko Jerković, Manuela Ferić, Ivan Ištvanović., Adam Svirčević.
Mario Kokaj

Website Apps