Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama ovih je dana objavila Javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju gotovih stanova i to na području 31 grada.

APN kupuje stanove veličine od 35 do 95 četvornih metara, a na području Slavonije i Baranje zanimljivi su im stanovi u Borovu, Iloku, Vukovaru, Belom Manastiru, Čemincu, Kneževim vinogradima i Popovcu, odnosno na području od posebne državne skrbi. Tako se u Borovu traže samo mali stanovi od 35 četvornih metara, u Iloku se uz njih traže i oni od 55 četvornih metara. APN za Vukovar otkupljuje stanove u pet kategorija, a riječ je o stanovima veličine 35, 45, 55, 65 i 75 četvornih metara. U Belom Manastiru otkupljuju se stanovi kvadrature 34, 45 i 55 četvornih metara, u Čemincu samo od 55 četvornih metara, u Kneževim vinogradima od 35 i 45 četvornih metara, a u Popovcu od 35 četvornih metara. Iz APN-a objašnjavaju kako sve nekretnine, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama kupuje isključivo sukladno Planu potreba, koji utvrđuje Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Naime, navedeni Ured, sukladno pozitivnim rješenjima za stambeno zbrinjavanje sastavlja i dostavlja APN-u popis gradova u kojima je potrebno kupiti nekretnine, kao i površinu nekretnine koju je potrebno kupiti. APN je sličan natječaj raspisao u ožujku 2014. godine u kojem su se tražile ponude za kupnju nekretnina izvan područja posebne državne skrbi, dok se u ovom slučaju traže ponude za kupnju nekretnina na području posebne državne skrbi. Odmah ih nakon realizirane kupnje predajemo na gospodarenje ranije spomenutom uredu, koji provodi sve poslove u svezi sa stambenim zbrinjavanjem, pa tako i određuje korisnike kupljenih stanova – kažu u uredu direktora APN-a.indeksirajwww

Recimo kako ponuditelji stanova mogu uz pravne biti i fizičke osobe, a u ponudi je nužno dati i tlocrt stana s popisom površina, opis opreme stana vezano uz zidne i podne obloge, grijanje i sanitarije, podatak o godini izgradnje, obavezni energetski certifikat, te dati svoju cijenu za stan u kunama. Jasno je kako će izabrani biti oni s najpovoljnijim cijenama, a koji odgovaraju traženim uvjetima. Uz novogradnju ponudu je moguće dati i za stare stanove, a uz takvu ponudu nužan je izvod iz zemljišne knjige ili drugi dokaz o vlasništvu ne stariji od 15 dana. Ponuditelji koji nude nove stanove moraju priložiti uporabnu dozvolu i dokaz o etažiranju. U APN-u napominju i kako ponuđen stan treba biti uredan i primjeren za stanovanje, a ponude je moguće slati do 15. srpnja 2014.

Nefreteta Z.EBERHARD
Website Apps