DAN DUNAVA

30. lipnja 2014.
 

U Kopačkom se ritu obilježen je Međunarodni dan Dunava. Slično je i u svih deset zemalja kroz koje protječe ta rijeka. . Proslave, koje se održavaju uz Dunav, imaju za cilj pokazati zajedničku želju i odgovornost da se zaštiti ovaj dragocjen prirodni resurs, unatoč različitim kulturama i povijesti.

“Dunav je jedna od najvećih europskih rijeka koja protječe kroz 10 država i uz koju živi više od 80 milijuna ljudi. Rijeka Dunav osigurava pitku vodu za više od 20 milijuna ljudi u Europi, daje bioraznolikost i omogućuje razvoj gospodarstva, poljoprivrede i turizma. Naša je zajednička zadaća očuvati je i osigurati održivi razvoj temeljen na suživotu čovjeka i prirode”, rekao je tim povodom ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

tikves.jpg600771_380972875348221_1601472309_n.jpg

Međunarodni dan Dunava u Hrvatskoj posebno je obilježen u Parku prirode Kopački rit gdje se na pristaništu Veliki Sakadaš održala likovna radionica na kojoj djeca oslikavaju male drvene čamce. Postavljena je i izložba slika na temu Kopačkog rita Arpada Edjeda, djelatnika tog parka prirode. Održano je predavanje o značaju rijeke Dunav i plesni program kulturno-umjetničkih društva mladih iz obližnjih mjesta Kopačeva, Luga i Vardarca. Posjetitelji su mogli uživati u vožnji brodom zoološkim rezervatom po promotivnoj cijeni od 35 kuna, a obilježavanju Dana Dunava pridružili su se i brojni restorani i seoska domaćinstva iz Baranje. Općina Bilje organizirala je  cjelodnevni Eko festival na kojem  se predstavila turistička ponuda Baranje, a brojne udruge pripremile su razne aktivnosti – od starih športova i izviđačkih igara do izlože – a svima je zajedničko upoznavanje Dunava i promoviranje života uz rijeku.

“Park prirode Kopački rit, jedno od najbolje očuvanih močvarnih područja Europe, svoj fenomen duguje najviše rijeci Dunav, iz koje pristiže više od 80 % vode u rit, a manji dio iz Drave. Kopački rit  povezan je cijelom mrežom kanala sa Dunavom i Dravom, a redovito plavljenje predstavlja  temeljni fenomen parka prirode. Dunav plavi Kopački rit za vrijeme svojih visokih voda i stvara prekrasan prirodni močvarni fenomen koji je poznat u cijelom svijetu, a za visokog vodostaja Dunava, Kopački rit prihvati ogromne vodene količine vode i tako prirodnim odljevom pomaže u sprječavanju poplavljivanja ljudskih naselja i poljoprivrednih površina“, ističe Ružica Marušić iz Parka Prirode Kopački rit.

10461997_543538619091645_4121757556229147647_n.jpg

Rijeka Dunav dugačka je 2.857 kilometara i u Hrvatskoj se proteže na 137,5 kilometara, od hrvatsko-mađarske granice uzvodno od Batine do Iloka. Prolazi kroz dvije županije, Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku, a sve rijeke, vode i pritoci nizinske Hrvatske, bez obzira na kojem dijelu svog puta, susreću se i ulaze u Dunav.
Hrvatska posljednjih nekoliko godina provodi čitav niz aktivnosti u cilju unaprjeđenja upravljanja područjem duž rijeka Mure, Drave i Dunava te je nakon proglašenja ekološke mreže uslijedilo proglašenje Regionalnog parka Mura-Drava, te u konačnici proglašenje Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav između Hrvatske i Mađarske, čiji je dio Park prirode Kopački rit.
Prekogranična zaštita i korištenje prirodnih resursa temeljeno na načelu održivosti zajednički je cilj država dunavske regije. Stoga je 2011. usvojena Strategija Europske unije za dunavsku regiju, Dunavska strategija, koja obuhvaća cjelokupni riječni sliv Dunava s osam zemalja članica Europske unije, kao i šest drugih europskih zemalja.

Radio Osijek

Website Apps