BELOMANASTIRAC U CAMBRIDGEU

18. srpnja 2014.

Početkom listopada Vasilije Perović (18), dojučerašnji učenik belomanastirske gimnazije, spakirat će kofere i krenuti na put. Na studij fizike. Njegovo konačno odredište neće biti Zagreb ili neki drugi sveučilišni grad u Hrvatskoj ili ovom dijelu Europe. Zaputit će se, naime, 80-ak kilometara sjeveroistočno od Londona, u okrug Cambridgeshir, točnije, u njegovo središte – Cambridge.

– Odluka nije od jučer, ali ne mogu reći da sam kao dijete maštao o Cambridgeu – priča Vasilije objašnjavajući kako se virusom znanosti zarazio u Višnjanu tijekom ljetnih škola fizike, na koje je krenuo odmah nakon osnovne škole. Tamo je stekao nova poznanstva, upoznao srodne duše – ljude koji se, poput njega, intenzivno bave fizikom.

– Neki od njih već su otišli studirati u inozemstvo i upravo oni stavili su mi bubicu u uho. Počeo sam se raspitivati, gledati što se sve nudi i odluka je pala upravo na Cambridge – kaže Vasilije, naglašavajući kako su prijave počele prošlogodišnjeg srpnja.

U prosincu je otišao na intervju i ispit, nakon čega mu je stigla dugoočekivana vijest – primiljen je na Cambridge i ponuđena mu je stipendija koja pokriva sve troškove četverogodišnjeg (tri plus jedna godina) studija.

– Normalno da sam bio sretan – kaže, a na upit što su na sve rekli roditelji, odgovara kako su mu uvijek davali potporu za ono što želi, dakako, ako to ima smisla.

Neizbježna tema razgovora bili su odlasci iz Baranje, trend koji je nastavio i Vasilije.

– Teško mi je unaprijed planirati, posebice jer se radi o nečemu što bi se trebalo dogoditi za četiri godine. No ako se situacija u Hrvatskoj i Baranji bude popravila, vratit ću se. Ali, sudeći po svemu, ne vjerujem da će biti bolje – kaže.

Inače, Vasilije je tijekom školovanja osvojio niz nagrada na raznim natjecanjima. Događalo se da u istoj godini osvoji i tri prva mjesta na županijskim natjecanjima, a osvajao je prva mjesta u državi iz informatike i fizike.

Gotovo da nema slobodnog vremena. Surađuje s kolegama na jednom projektu u Višnjanu, odlazi na razne seminare, a priprema se i za odlazak na svjetski znanstveni seminar u Izrael. No sve je veći problem financiranje brojnih putovanja.

– Riječ je o iznosima koji se teško mogu financirati iz kućnog budžeta, a sponzora je sve manje. Ove su godine, primjerice, gotovo potpuno zakazali – žali se Vasilije.

Sudeći po svemu, pa i po kroničnom nedostaku sponzora, još jedna pametna glava zauvijek će napustiti Baranju i rodni grad. Što je, u neku ruku, normalno. Opet se pokazuje da mladi znanstvenici u Hrvatskoj, na žalost, nemaju što tražiti…

Ivica GETTO
Website Apps