Nakon što su baranjski i slavonski poljoprivrednici pretrpjeli velike štete zbog pojave žute hrđe na pšenici, pa su prinosi bili i po tonu manji od višegodišnjih prosjeka, sada strepe vinari i vinogradari. Njihove vinograde napala je pepelnica.

– Vinogradarstvom se intenzivno bavim više od 30 godina, a tijekom tog razdoblja dva se puta dogodio sličan napad pepelnice. Međutim, tretiranjem smo se ove bolesti uspješno rješavali, što sada nije slučaj – priča Karoly Horvat, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Vinogorje Baranja, sa sjedištem u Kneževim Vinogradima.

Svemu su kriva, tvrdi, nedjelotvorna sredstva. Ona koja su do sada korištena “preko noći” su zabranjena iako su bila poprilično djelotvorna.

– Osobno mogu reći da mi je uništeno između 20 i 25 posto uroda, ali ima vinogradara i sa 60-postotnom štetom – žali se Horvat.

Inače, članovi spomenute udruge obrađuju približno 120 hektara vinograda, što je respektabilna površina, bar što se Baranje i ovdašnjeg vinogorja tiče. Horvatovu priču potvrđuju i drugi vinogradari.

– Situacija je vrlo složena. Ne pamtim kada je zaštita vinograda bila toliko teška i zahtjevna – priča Lajoš Kolar iz Suze, naglašavajući kako se zaraza širi i napada sve veće i veće površine. Tretiranje će, objašnjava, nastaviti sigurno još mjesec dana. Budući da su zaražene bobe manje elastične (tvrde), dolazi do njihova pucanja, što otvara put novim zarazama, poput truleži…

Slično pričaju i u karanačkom Saboproduktu, u čijim se vinogradima također nastanila pepelnica. Vinogradari se slažu u činjenici kako će ovogodišnju vinogradarsku sezonu nastojati što prije zaboraviti, posebice kada je riječ o količini uroda.

– Učinit ćemo sve kako bismo spasili ono što se spasiti može – podvlače.

Nerado pričaju o razlozima zabrane korištenja zaštitnih sredstava koja su donedavno koristili, a teško se mire s obrazloženjima.

– Stariji ih koriste po 20 i više godina, i nikada se nikomu ništa nije dogodilo. Sada su odjednom ta sredstva postala kancerogena. Gluposti. Većina nas postupala je strogo prema naputcima i evo što smo dobili – zaražene vinograde. Lobiji su, očito je, učinili svoje. Zabranili su primjenu jeftinih, a djelotvornih te naložili korištenje skupljih i slabije djelotvornih sredstava – kaže jedan baranjski vinogradar.

Sigurno je da će oči vinogradara ovih dana biti uprte i u nebo. Meteorolozi, naime, već za danas najavljuju jaku kišu praćenu vjetrom, uz mogućnost leda, što će biti još samo dodatni udar na vinograde.

Ivica GETTO
Website Apps