NOĆ ŠIŠMIŠA

28. kolovoza 2014.

Na svijetu postoji više od 1150 vrsta šišmiša koje čine petinu ukupnog broja vrsta sisavaca. Od toga je na svjetskoj razini 177 vrsta šišmiša ugroženo, čak su 204 vrste nedovoljno poznate, a 5 se vrsta vodi kao izumrle. Najveći broj vrsta na svjetskoj razini ugrožen je upravo zbog raznih gospodarskih aktivnosti koje za posljedicu imaju krčenje šuma kao i zbog upotrebe pesticida. Hrvatska je od 2000. godine jedna od 33 zemlje članice Sporazuma UNEP/EUROBATS – Sporazum o zaštiti europskih populacija šišmiša , koji obuhvaća Europu i države koje okružuju Sredozemno more, a sa svojih 35 od 52 vrste šišmiša zabilježenih na teritoriju Sporazuma jedna je od država najbogatijih faunom šišmiša.Sve vrste šišmiša u Hrvatskoj zaštićene su Zakonom kao strogo zaštićene zavičajne svojte, nastanjuju sve naše ekosustave, a što je veći broj vrsta prisutan na nekom području veći je i njegov „indeks zdravlja”. U Kopačkom ritu do sada je zabilježeno 12 vrsta šišmiša.

sismis-4.jpg sismis-1.jpg sismis-3.jpg
Noć šišmiša nema više samo europski nego i međunarodni karakter te se ove godine u svijetu obilježava kao 18. Međunarodna noć šišmiša (18th International Bat Night). Time se podiže svijest javnosti o potrebi zaštite šišmiša. Naime, jedini leteći sisavci iznimno su ugroženi, na što i mi želimo upozoriti. Od 45 vrsta zabilježenih u Europi neke su pred izumiranjem. U Hrvatskoj živi 35 vrsta i sve su strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim.

meunarodna-noc-sismisa-2014.jpg noc-sismisa-zoo-2012crop.jpg
Međunarodna noć šišmiša obilježava se četvrti put u ZOO vrtu Osijek, te smo i ove godine za stariju i najmlađu populaciju pripremili edukativne i zabavne sadržaje. Koliko su šišmiši ugroženi, koje vrste možemo vidjeti u Hrvatskoj, jesu li opasni i još puno zanimljivosti o šišmišima pojasnit će nam po prvi put članovi Udruge studenata biologije “ZOA” iz Osijeka u power point prezentaciji na otvorenome. Oni će  povesti posjetitelje u grupama i u potragu za šišmišima mračnom stazom kako bi ih osluškivali uz pomoć ultrazvučnog bat detektora. Za najmlađe smo pripremili pregršt zanimljivih sadržaja – kreativne radionice na temu šišmiša! Kostimirani animatori igraonice i rođendaonice “Moltonko” iz Osijeka i ovoga puta dat će sve od sebe kako bi nam dočarali šišmiše kao bezopasne i simpatične životinje – bit će tu plesa, pjesme, crtanja naglavačke, tražit ćemo kukce, izrađivat ćemo šišmiš-maske, te slamke ili štipaljke i šešire sa šišmišom, a najmlađima  će biti ponuđene bojanke. Najuspješniji mali kreativci bit će nagrađeni šišmišom od balona!
noc-sismisa-zoo-osijek-3.jpg noc-sismisa-zoo-osijek-4.jpg
A ove godine iz zabavnog dijela izdvajamo lasersku harfu, instrument koji do sada još nije viđen u Osijeku, a vjerujemo da će svojim performansom najpoznatija hrvatska harfistica Doris Karamatić ostaviti sve posjetitelje bez daha! Doris Karamatić je karizmatična osoba, virtuoz na harfi, a kroz svoje brojne suradnje tijekom godina (s Natali i Filipom Dizdarom, nastupila je na Dori 2011., Ponos Hrvatske…),  svira sve vrste glazbe preko klasike, rock-a do heavy metala. Do sad još nije gostovala u Osijeku, tako da će prvi put nastupiti baš u ZOO vrtu i to na akustičnoj i na laserskoj harfi!
Osim što izvrsno svira, ima odličan osjećaj za publiku s kojom brzo uspostavi interakciju jer na svojim nastupima na duhovit i ležeran način demistificira harfu kao instrument i glazbu općenito.

noc-sismisa-zoo-osijek-5.jpg

PROGRAM U KOPAČKOM RITU

U subotu, 30.8.2014. na pristaništu jezera Veliki Sakadaš, 1 km od ulaza u Park prirode u Kopačevu, sa početkom u 18 h.

18 h – kreativna radionica za djecu (izrada šišmiša i ukrasa na temu šišmiša)
19 h – prezentacija na brodu zanimljivosti iz života šišmiša i potraga za šišmišima pomoću bat detektora (u slučaju kiše program će se održati u paviljonu Prijemnog centra u Kopačevu)
U sklopu obilježavanja Međunarodne noći šišmiša, Park prirode Kopački rit također organizira
Obiteljsko popodne, u subotu, 30.08.2013. u vremenu od 12 h do 17 h, kada će cijele obitelji moći na obilazak posebnog zoološkog rezervata brodom po cijeni od 100,00 kuna (max 5 osoba). ( Redovita cijena izleta je 70,00 kuna za odrasle, a 50,00 kuna za djecu.) Nakon obilaska parka djeca, ali i roditelji, mogu se pridružiti našem programu Noći šišmiša.

Amoreta Bajto

Website Apps