PETARAČKE BUŠE OD SLAME

7. kolovoza 2014.

Jedna od najvećih pokladnih manifestacija u Slavoniji i Baranji “Petaračke buše” u Baranjskom Petrovom Selu, tek je okončana prije nekoliko mjeseci, a novoosnovana udruga Petaračke buše već je krenula u pripreme za manifestaciju iduće godine.

Grupa entuzijasta, predvođena predsjednikom bušarske udruge Danijelom Markovićem i zamjenicom načelnika Općine Petlovac Jelenom Podnar, ovih se dana okupila u središtu sela, gdje je krenula s izradom “Bušara od slame”, koji bi trebali biti atrakcija za iduću godinu.

– Nastojimo prije svega sačuvati staru tradiciju i manifestaciju organizirati na način da što više sami stvaramo i kreiramo maske i oblike od prirodnog materijala, a što manje kupujemo gotove maske i opremu za naše najdraže dane u godini – priča Marković, kojemu u realizaciji njegovih ideja obilno pomažu i drugi članovi mlade udruge.

Slama je, kažu, prirodni materijal neiscrpnih mogućnosti, koja je gotovo idealna za izradu likova i predmeta i idealno se uklapa u svaki okoliš, a nesvakidašnja akcija članova bila je ujedno i prilika da se i djecu poduči vještinama izrade predmeta od slame koja postaje sve popularnija. No, ni ova vještina nije laka ni jednostavna, jer za izradu predmeta od slame treba imati mnogo mašte, ali i jednako toliko vještine i spretnosti. Osim slame, koju za ovu namjenu mještani daruju s mnogo dobre volje, kreativcima treba i čvrsta žica, mnogo užadi i druge sitnice kako bi izrađeni predmeti bili što originalniji.

Kako doznajemo, iduće godine neće biti samo slamnatih likova, nego će bušarsku povorku ponovno krasiti i različite zanimljive maske i oprema od pur-pjene, drvene maske, odjeća od prirodnih materijala i mnoštvo drugih zanimljivih sadržaja.

Lidija ANIČIĆ
Previous Post
«
Next Post
»
Website Apps