PRVA BERBA ARONIJE U BARANJI

19. kolovoza 2014.

                                                       Na oko dva hektara parcele zasađene aronijom u Bilju protekle subote bilo je vrlo živo. Vlasniku OPG-a Devald, Igoru Devaldu iz Osijeka, rodbina, prijatelji i kumovi pritekli su u pomoć kako bi ubrao prve plodove te ljekovite biljke u Baranji.

– Koliko mi je poznato, jedini u Baranji uzgajam aroniju na ovolikoj površini. Njivu sam uz pomoć oca Zdenka kupio proljetos, u ožujku, i odmah smo kupili 2300 sadnica aronije u rasadniku Milić u Donjem Miholjcu, a, evo, sada je došlo i vrijeme za prvu berbu – kaže Igor.

Naglašava da su ukupna ulaganja – za kupnju zemlje, sadnica i sustava navodnjavanja, iznosila oko 30.000 eura te ističe kako je riječ o isključivo obiteljskom novcu, bez ikakvih kredita ili državnih poticaja.

– Ovo je pravi obiteljski posao, uz mene i suprugu Davorku na zemlji još rade otac Zdenko i brat Damir – objašnjava Igor.

S obzirom na to da je riječ o prvoj berbi, ne očekuje nekakav enorman prinos, jer aronija najbolje rađa tek nakon pete godine, ali, kako kaže, bit će dovoljno za proizvodnju pekmeza i soka, koji je vrlo ljekovit, antioksidans, i cijena mu je 130 kuna po litri, odnosno 70 kuna za pola litre.

– Posjećivat ćemo sajmove i slične manifestacije i siguran sam da ćemo uspjeti prodati sve što proizvedemo. Planiram proširiti proizvodnu, kupiti još zemlje tu u susjedstvu i znatno povećati količine – kaže o svojim planovima Igor.

Što se tiče prvog uroda, treba naglasiti da je riječ o isključivo ekološkom uzgoju, bez uporabe bilo kakvih herbicida.

– Od “moderne tehnologije” za suzbijanje korova koristili smo isključivo motiku i ruke. To je prava antistres-terapija – u šali dodaje Igor.

Uz plijevljenje, za zaštitu aronije rabili su isključivo prirodne pripravke na bazi koprive, bazge, gaveza i pelina, a sav biljni otpad kompostiraju tako da je baranjska eko-aronijska priča na OPG-u Devald potpuno zaokružena.

Jasminko NIKOLIĆ
Website Apps