RAZVRSTAVANJE OTPADA

31. kolovoza 2014.

Od jučer i stanovnici (dijela) zgrada jedinog baranjskog grada mogu razvrstavati otpad. Raznobojni reciklažni kontejneri, volumena 1100 litara, postavljeni su na otocima u Tomislavovoj i Stepinčevoj ulici.

– U dogovoru s Gradom nastavit ćemo postavljati kontejnere za razvrstavanje otpada, a u konačnici ćemo ih postaviti na 20-ak betoniranih otoka – kaže direktor Baranjske čistoće Branko Migles, naglašavajući kako nije riječ o novim, već preuređenim kontejnerima, s naznačenom vrstom otpada koji se u njih odlaže. Vlasnicima obiteljskih kuća ranije su dodijeljene raznobojne vreće (plave, žute, zelene i sive za papir, plastiku, metal i staklo), čija količina bi im trebala biti dovoljna do kraja godine. Vreće je financirao Grad, a što će biti iduće godine, stvar je dogovora Baranjske čistoće i njezinog (su)osnivača.

– Na odlagalištu vršimo dosortiranje otpada, što ćemo raditi sve dok ne bude sagrađena sortirnica – objašnjava Migles, napominjući kako su zadovoljni dosadašnjim angažmanom vlasnika obiteljskih domova, koji se trude razvrstavati otpad u vreće označene bojama. Vreće za sortiranje otpada podijeljene su i diljem Baranje (osim općine Darda, čija je suradnja za sada izostala, te općine Draž, koja je nabavila kante), gdje se stanovništvo u znatnoj mjeri pridržava naputaka. Podsjećaju kako su tijekom dosadašnjeg razdoblja obavili 98 prezentacija i educirali približno 3500 sudionika.

– Sortirani otpad kontinuirano sakupljamo i odvozimo od 1. srpnja ove godine pa su stoga svakog zadnjeg tjedna u mjesecu baranjske ulice ”okićene” žutim i plavim vrećama, a svaka tri mjeseca u prvom tjednu zelenim i sivim vrećama, odnosno kantama. Neprestano radimo na promjenama s jednim jedinim ciljem – povećanje reciklaže otpadnih sirovina – podvlači Migles. I.Getto

Website Apps