JESEN U BARANJI

19. rujna 2014.

Tradicionalna manifestacija „Jesen u Baranji“ održat će se u subotu 20.9., nedjelju 21.9.,  petak 26.09. i u subotu 27.09.2014. u Belom Manastiru.

Turistička zajednica Baranje i Grad Beli Manastir pozivaju sve sugrađane, Baranjke i Baranjce kao i goste iz drugih krajeva da nam se pridruže u proslavi početka jeseni.
U četiri dana trajanja, manifestacija će uključivati raznovrstan kulturno-umjetnički, gastronomski i glazbeni program: tamburaški i rock koncert, regionalno natjecanje u kuhanju fiš-paprikaša, smotru svatovskih zaprega iz cijele Hrvatske i vrlo natjecanje u brzini vožnje konjskih zarega, kreativne radionice za djecu, izožbe i druge zanimljive sadržaje.

Glavni program uključuje: Fišijadu u petak 26.9.2014. i Smotru svatovskih zaprega s natjecanjima u brzini u nedjelju 21.9.2014. Prijave natjecatelja za Fišijadu primamo u uredu TZ Baranje, ulica Imre Nagya 2 Beli Manastir do srijede 24.09.2014., do 15h.

OPIS MANIFESTACIJE „JESEN U BARANJI“ 2014.:

Jesen u Baranji započela je još 2003. godine, a danas je to tradicijska, gastronomska i glazbena manifestacija koja je savršen uvod u doba godine u kojem Baranja poprimi svima dobro poznatu i dragu sliku šuma u bojama jeseni, magle u ritovima kroz koju se čuje rika jelena, a kuće i dvorišta ispuni slasni miris dunavskog fiš-paprikaša.

Tema ovogodišnje manifestacije Jesen u Baranji je ”Jabuka, kraljica jeseni” kao najslađa voćka koju najradije jedemo u jesen.  U petak (26.09.2014., prijepodne) će više od  400 djece naučiti nešto o ovoj zdravoj voćki kroz radionice, igre, natjecanja, ali i sami će prikazati kako oni vide jesen i ovu kraljiceu voća. Također, u subotu (27.09.2014., prijepodne) će se održati sajam na istu temu, na kojemu ćete pronaći mnoštvo domaćih i zdravih jabuka te proizvoda od jabuka (pekmezi, rakije…)

Pošto je Baranja danas nadaleko poznata po bogatoj gastronomiji i ove godine će svi posjetitelji moći kušati naše najpoznatije jelo – baranjski fiš na velikoj Fišijadi u centru Belog Manastira. Kao i ranijih godina na Fišijadi (u petak 26.9.2014. poslijepodne) će se okupiti velik broj ljubitelja fiš-paprikaša, a za titulu najboljeg natjecat će se 100-tinjak kuharskih timova. Najbolji tim pobjedom će osigurati plasman na veliko Državno finale u kuhanju fiš paprikaša u Osijeku sljedećeg proljeća. Fis_Paprikas_Baranja_2012

Pozivamo sve koji se žele natjecati u kuhanju fiša da se jave u ured TZ Baranje Ulica Imre Nagya 2 Beli Manastir ili  kontaktiraju telefonom na broj: 031/70 20 80. Kotizacija za natjecatelje iznosi 100 kuna, a uključuje: ribu, drva, stol za 8 osoba. Prijave su moguće do 24.9.2014.

Najzanimljivije događanje na Jeseni u Baranji za mnoge će pak biti smotra konjskih zaprega u subotu (21.9.2014. prijepodne) na Vašarištu prema Branjinom Vrhu, a potom će  uslijediti natjecanje zaprega iz cijele Hrvatske u brzini, tehnici i preciznosti prolaska stazom (21.9.2014. poslijepodne).

Turizam

Kako Baranjke i Baranjci, a i njihovi gosti, vole i dobru „tamburicu“ u velikom šatoru u središtu grada u petak navečer svirat će domaći bend: TS Ladovina, a nakon zvukova tamburaških žica, uslijedit će prava rock ‘n’ roll poslastica uz domaći bend Retrospektiva. Uz dobru glazbu u ponudi  u šatoru bit će i razna jela, vina, pivo i sokovi po povoljnim cijenama.

Rujan je prepun zanimljivih tradicijskih događanja u cijeloj Baranji. Srećom većina se manifestacija održava vikendom što znači da možete posjetiti i doživjeti svaku od njih.

Vidimo se od 20. do 27. rujna 2014. na „Jeseni u Baranji“ u Belom Manastiru!

baranja.hr/L.I.

Website Apps