BANKA RAKIJE U BARANJI

5. listopada 2014.

Početkom svibnja iduće godine vrata će otvoriti prva hrvatska banka rakije. Projekt je to osmišljen u Udruzi proizvođača rakije od voća (UPRIV), koja se već nekoliko godina bavi intenzivnom proizvodnjom rakije na tradicionalan način, i u ”vitrinama” ima cijeli niz najsjajnijih odličja za svoje proizvode i dizajn ambalaže s brojnih domaćih odnosno inozemnih ocjenjivanja. Banka će biti otvorena u podrumu ispod već nadaleko poznate Kneževe kušaonice, simpatične ”tvrđave” na ulazu u Kneževe Vinograde iz smjera Osijeka.

31

– U sklopu kušaonice već se intenzivno radi na gradnji podzemne prostorije, koja će po svojim svojstvima biti idealna za duže čuvanje naših vrhunskih rakija od dunje, kajsije, jabuke i šljive – priča Iva Arači, voditeljica marketinga Kneževe kušaonice, naglašavajući kako su na tu ideju došli, na neki način, zbog inzistiranja kupaca. Mnogi od njih, objašnjava, kupe neku od rakija, ali zamole da do određenog datuma ostane u kušaonici.

– Budući da ne može biti na policama, odlučili smo napraviti svojevrsnu banku rakije. U podrumu će biti različitih pretinaca, za litru, dvije, pet ili više, svatko će dobiti svoj ključ i biti upisan u registar – kaže, naglašavajući kako svi kupci i ”klijenti banke” mogu biti sigurni u takav način arhiviranja, budući da će uvjeti u banci biti idealni, baš onakvi kakve zahtijeva duže čuvanje rakije. Dakle, u zapečaćenim staklenim bocama, uz stalnu temperaturu i tamu.

SLIKA DUNJA O,7 LITRE

– Vladalo je mišljenje kako je rakiju najbolje čuvati u drvenim bačvama, ali to nije tako. Osim što gubici nisu zanemarivi, sigurno će izgubiti na kvaliteti, te poprimiti ”štih” drva od kojega je bačva izrađena – upozorava Arači. A upravo je kvaliteta ono na čemu UPRIV-ovci inzistiraju, i to na štetu količine. Sve njihove rakije, naime, prepečene su i na tržište izlaze tek nakon dvije godine čuvanja. Mnogi znalci već su prepoznali kvalitetu rakija iz Kneževe kušaonice, pa se sa sigurnošću može reći da su njihovi kneževi Domagoj, Tomislav, Branimir, Ljudevit… (kako se zovu rakije), najnagrađivanije rakije proizvedene na tradicionalan način u Hrvatskoj.

– Sa zadovoljstvom mogu reći kako već imamo predbilježbi za našu buduću banku rakije, a za cijelu priču oko Kneževe kušaonice već su zainteresirani i strateški partneri – ističe Arači.

KRALJEVSKE STOLICE ZA KUŠAČE

Osim što je zanimljiv eksterijer Kneževe kušaonice i destilerije, koji posjetitelje vraća u prošlost, u znatnoj mjeri ne odstupa ni interijer. Njime, uz proizvodni pogon, dominira golemi okrugli stol izrađen od stare slavonske hrastovine, od koje su i masivne stolice, poput onih iz povijesnih filmova o kneževima, prinčevima i kraljevima. Kušati rakiju zavaljen u njih – pravi je ugođaj.

10a

A osim u Kneževoj kušaonici kneževe rakije mogu se kušati i u prestižnim slavonsko-baranjskim restoranima poput Kormorana, Citadele, hotela Patrije, Piroš čizme, Rustice…

Ivica Getto

Website Apps