PRAZNIK SVIH SVETIH I DUŠNI DAN

31. listopada 2014.

Svake godine mjesec studeni počinje štovanjem i  slavljenjem dvaju velikih vjerskih praznika, blagdana Svih svetih i Dušnog dana.

Vrlo često ljudi poistovjećuju ta dva vjerska praznika, a oni svaki za sebe imaju svoju povijest.

Prvog dana mjeseca studenog  svake godine slavi se blagdan Svih svetih. To je sjećanje i slavljeničko štovanje svih onih svetaca i svetica koje je Crkva proglasila svetima, kao i onih koji nisu proglašeni svetima, ali su  u svojim životima  živjeli po kršćanskim idealima, te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje. Kako poimence ne znamo sve umrle na glasu svetosti, Crkva je prvi dan mjeseca studenog odredila za zajedničku molitvu za sve svete i blažene, poznate i nepoznate. Tako u stvari slavimo svetost na koju su pozvani svi kršćani , svi oni koji jednostavno služe Kristu.

Tijelovo

02. studenog slavi se Dušni dan, dan kada se prisjećamo svih svojih dragih pokojnika, te pohodimo njihova vječna prebivališta, kao znak pažnje i vjere. Toga dana vjernici pale svijeće na grobovima, prisustvuju svetim misama te mole za duše svojih dragih pokojnika.

Slavljenje Dušnog dana ili Dana svih vjernih mrtvih izraz je kršćanske nade i vjere u zagrobni život, i vječno prebivalište na nebesima, te nada da će zagovorništvo dragih pokojnika i nama omogućiti ulazak u kraljevstvo Božje kao i konačno našu pribrojenost općinstvu svetih.

Povezanost blagdana Svih svetih i Dušnog dana kod svih vjernika neminovno potiće razmišljanje o vječnom životu, te nas uči da se za isti moramo svojom verom  i pripremiti.

Baranja.hr /Iva Arači

 

 

Website Apps