PRIČA O BELJU

21. listopada 2014.

Više od dvjesto posjetitelja nazočilo je 17.listopada 2014 godine otvaranju izložbe pod nazivom Priča o Belju.  Izložbu je ispred Ministarstva kulture otvorila Vesna Jurić Bulatović pomoćnica ministrice  uz stručnu pomoć kustosa Muzeja Slavonije te fotografije Brune Jobsta.

Inicijator i koautorica izložbe Arnela Alihodžić na čak 780 m2 uz pomoć autorica Mirele Ravas i Ksenije Katalinić izložile su više od 300 predmeta.

Rad na izložbi ujedinio je djelatnike triju kulturnih institucija – Muzeja Slavonije, Konzervatorskog odijela u Osijeku i Državnog arhiva u Osijeku, te uz veliku pomoć Belja d.d. i njihovih djelatnika koji su pomagali u istraživanju terena i prikupljanju građe, te logistikom ,Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka, Hrvatskih šuma, Turističke zajednice Grada Osijeka. Izložba je financijski potpomognuta od strane Ministarstva kulture, Grada Osijeka, Jadranskog naftovoda i Belja d.d.

Draz_21

Izložba je podijeljena na povijesnu, pustarašku, industrijsku i lovno-ladanjsku cjelinu, kroz koje se prikazuje razvoj Belja i beljske industrije od princa Eugena Savojskog pa sve do današnjih dana kada je Belje dio Agrokorova koncerna. Autentični predmeti kao i reinterpretacija života na pustarama čini ovu izložbu izuzetno dojmljivom.

Cilj izložbe bio je informirati i senzibilizirati javnost za postojeća kulturn0-industijska dobra koja postoje na području Baranje.

Izložba će biti otvorena u Muzeju Slavonije, Trg Svetog Trojstva 2. do Noći muzeja 2015. godine.

baranja.hr I.A.

NAGRADNA IGRA:

Baranja.hr je za svoje čitatelje osigurao besplatne ulaznice za posjet ovoj nadasve interesantnoj izložbi, te će tako svaki dan po dvoje čitatelja portala baranja.hr moći besplatno uživati u ovoj izložbi. Dovoljno je da na baranja.portal@gmail.com pošaljete svoje podatke i dana kada želite posjetiti izložbu.

Sretno baranja.hr

Website Apps