DODATNO OPTEREĆENJE GRAĐANA

29. prosinca 2014.

Na stotine uplatnica ovih je dana poslano građanima iz Upravnog odjela za gospodarstvo, proračun, financije i društvene djelatnosti Belog Manastira. Riječ je o obračunu zakonskih zateznih kamata za na vrijeme neplaćenu komunalnu naknadu. Iznosi računa, međutim, razljutili su brojne Belomanastirce.

– Dobio sam uplatnicu na pedesetak lipa, no kada se tomu doda 4,8 kuna provizije koju moram platiti u poslovnici FINA-e, iznos je veći od pet kuna – reagirao je jedan građanin požalivši se na ovakav postupak Grada. Kaže kako se sporni iznos mogao dodati na sljedeći račun, čime bi se izbjeglo nepotrebno plaćanje provizije. Nije siguran ni isplati li se Gradu slati uplatnice na tako male iznose, tvrdeći da je poštarina sigurno skuplja. Na ovaj je način, zaključuje, najviše profitirala država.

S njim se djelomično slaže i gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš na konferenciji za novinare, čija je tema bila presjek ovogodišnjih aktivnosti.

– Slanje uplatnica naložila nam je državna revizija. Svjesni smo da su ljudi revoltirani i tražimo rješenje za iduću godinu. U kontaktima smo s Ministarstvom financija pa ćemo vidjeti kako riješiti ovaj problem – ističe Doboš, tvrdeći kako će slanje uplatnica biti nekoliko puta skuplje od iznosa koji Grad bude prikupio od naplate zateznih kamata. Inače, od 1. siječnja iduće godine zakonska zatezna kamata obračunava se dva puta godišnje za sva zakašnjenja plaćanja po razdoblju dospijeća.

Naglašeno je i kako je gradski proračun viši za 18 milijuna kuna od početnog zahvaljujući novcu povučenom iz raznih fondova i Ministarstva regionalnog razvoja. Objašnjeno je i povećanje prireza s 1 na pet posto, što je bezbolniji način od povećanja, primjerice, komunalne naknade.

Ivica Getto

Website Apps