FINALISTI GASTROFEJA 2014

19. siječnja 2015.

Nakon prve faze natječaja Gastrofej 2014. u kojem se bira najbolje hrvatsko seosko domaćinstvo, karanačko seosko gospodarstvo “Ivica i Marica” našlo se među osam finalista. Jedini su finalisti iz regije, a tako su odlučili njihovi gosti koji se u Baranju, Ivicu i Maricu, odnosno Karanac, uvijek rado vraćaju. Riječ je o natječaju koji je organizirao Poslovni dnevnik, pod generalnim pokroviteljstvom PBZ-carda i partnera projekta, Volkswagena Hrvatska i Vina Belje. Cilj Gastrofeja 2014. bio je pronaći domaćinstvo koje nudi mogućnost održavanja svakodnevnih, ali i višednevnih okupljanja poslovnih ljudi, organiziranih team buildinga, smještaj i opuštenu atmosferu uz bogatu, autohtonu gastronomsku ponudu. Nada, Marko i njihov sin Luka Piljić za nominaciju nisu ni znali, ali ih je razveselila činjenica da su se našli uz bok renomiranih seoskih domaćinstava koja su se ovim poslom počela baviti znatno ranije. A da im je to netko rekao prije sedam-osam godina, samo bi se nasmijali.

– Ideja o našoj priči rodila se prije sedam godina, kada smo još u Osijeku imali lanac trgovina sportskom opremom i 50-ak zaposlenih. Shvatili smo da nas je posao iscrpio, pa smo odlučili život izmijeniti iz temelja – pričaju Piljićevi, naglašavajući kako su još prije bili zaljubljenici u prirodu i životinje. Srce im je, dodaju, počelo užurbano kucati kada su, dolazeći na izlete u Baranju, prošli Kozarac i ugledali idiličnu Bansku kosu koja se nadvija iznad tog dijela Baranje. Zaljubili su se u Karanac.

– Htjeli smo stvoriti neki naš bajkoviti kutak, onako, za svoju dušu. No, budući da smo poduzetni, krenuli smo u ovo što sada radimo. Na kupljenom placu sagradili smo novu kuću u starom baranjskom stilu. Budući da smo se htjeli prilagoditi suvremenim gostima, u sobe smo postavili televizore i internet-vezu, za one kojima to treba. Istovremeno, gostima nudimo seosku priču, sa životinjama i autohtonim proizvodima. Kod nas vrijedi parola: gost nam je prijatelj – pričaju ovi Županjci koji su se iz Posavine u Osijek zaputili na fakultet, i završili u Baranji. Trenutačno imaju 20 kreveta, a mogu primiti grupe od 80 ljudi. Ispunjava ih činjenica da se ljudi kod njih vraćaju.

– Mi smo gostima, zapravo, baza iz koje kreću upoznavati Baranju. Kada se navečer vrate, ili kada to učine nakon određenog vremena, kažu kako su se vratili kući. To je ono što smo u startu htjeli – kaže Nada, ističući kako, u prosjeku, kod njih godišnje prespava po 1000 ljudi, što je prilično solidna brojka. Spavali su u “Ivici i Marici” Kinezi, Rusi, Japanci, Norvežani i brojni drugi. Ravnodušan nije ostao nitko. Surađuju s kolegama po struci iz cijele Baranje, vinarima i brojnim proizvođačima domaćih proizvoda, a raduje ih i činjenica da se nitko od gostiju nije požalio na loš tretman bilo gdje u Baranji.

– To je još jedan dokaz da smo izabrali regiju dobrih i ljubaznih ljudi. Sve ono što se izgubilo na obali, imamo u Baranji – naglašava, nudeći nas domaćim delicijama, pravim doživljajem za dušu i tijelo. Dakako, i nepce…

Ivica GETTO
Website Apps