Ponovno je gradski vijećnik Robert Jankovics, na jučerašnjoj konferenciji za novinare pozvao gradonačelnika Ivana Doboša da podnese ostavku. Zamjerio mu je zloporabu položaja i prekoračenje ovlasti, jer je gradske i državne nekretnine dao na korištenje bez natječaja i znanja Gradskog vijeća. Time je, dodao je, ponovio ranije učinjenu ”pogrešku u koracima”, zbog koje je nepravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora, uz dvogodišnji rok kušnje. Riječ je, podsjetio je, na slučaj Kalivoda, kada je ovom poduzetniku izdao preporuku da je njegova tvrtka obavljala poslove na području Belog Manastira, iako to nije bila istina.

– Najnoviji slučajevi vezani su uz zemljišta. U veljači 2013. godine dvije je nekretnine u k.o. Branjin Vrh dao na korištenje fizičkoj osobi na tri godine, bez naknade. U ožujku prošle godine dvije je nekretnine u k.o. Beli Manastir, od kojih jedna u vlasništvu RH, dao na korištenje pravnoj osobi na tri godine, također bez naknade – tvrdi Jankovics, pokazujući sporne sporazume i “zk uloške”, te objašnjavajući da Zakon o vlasništvu izričito kaže kako svako davanje na korištenje nekretnina u vlasništvu jedinica lokalne samouprave mora ići putem natječaja, te putem naknade utvrđene prema tržišnoj cijeni. Isto tako, prema Zakonu o vlasništvu državnim zemljištem, njime raspolaže Agencija za poljoprivredno zemljište, a ne gradonačelnik.

– Uz sve to, ni jedan od dva sporazuma o korištenju poljoprivrednog zemljišta nisu navedeni u gradonačelnikovim izvješćima o radu – istaknuo je, podvukavši kako je red da gradonačelnik podnese ostavku, a ne, kao što se priča, poslije 2. lipnja ove godine, čime bi bili izbjegnuti novi izbori, a gradonačelnikom bi postao prvi zamjenik Marko Bogatić. Na presici je govorio i dr. Davorin Bubalović, predsjednik GO-a HDZ-a. Zapitao se zbog čega je za 20-ak posto poskupio odvoz otpada kada cijene goriva neprestano padaju. Zaključio je kako je očit povod enormno zapošljavanje pa se događa da u uredima ima više ljudi nego stolica. Podsjetio je i kako su ukazivali da izbor Alena Hranića, sada već bivšeg direktora Baranjskog vodovoda, nije bio dobar. Usput je prozvao i predsjednicu Gradskog vijeća Jadranku Sabljak, rekavši kako je skrivala bilance Vodovoda. Predsjednik HDZ-ove mladeži Aleksandar Lošonski govorio je o povećanju prireza, iznosu koji nekom mnogo znači.

 

Gradonačelnik Doboš potvrdio je potpisivanje oba sporazuma, obrazloživši razloge zašto je to napravio. ”Jedan se sporazum odnosi na LD Srndać iz Belog Manastira. On je napravljen pro-forme, zbog lovno-gospodarske osnove, a riječ je o parlogu bogu iza nogu”, slikovito opisuje Doboš. Nastavlja kako je drugi potpisan sa Štefanom Ritlopom iz Branjinog Vrha, ali na inicijativu predsjednika MO Branjin Vrh, Denisa Čeha, člana HDZ-a, o čemu sve zna i HDZ-ov gradski vijećnik Josip Burgund. Doboš tvrdi kako je također riječ o parlogu, za čije bi privođenje kulturi grad čak trebao platiti Ritlopu…

.I.Getto

Website Apps