KAKO UGOSTITI TURISTE SA KRUZERA

23. veljače 2015.

O započetim i planiranim projektima za 2015. godinu govorilo se na sastanku koji je, na inicijativu Belja, organizirala Turistička zajednica Baranje i na njega pozvala čelnike baranjskih općina i turističke djelatnike. Kako je istaknuto, Baranja zauzima sve značajnije mjesto u kontinentalnom turizmu, ali je ipak potrebno još mnogo učiniti kako bi stizalo još više turista i u Baranji se zadržavalo.

– Bez izgrađene infrastrukture ne može se očekivati dolazak turista u Baranju, osobito ako im treba dati čizme da prijeđu s jedne strane ulice na drugu. Zato je potrebno žurno napraviti analizu koliko su do sada pojedine baranjske općine iskoristile sredstava iz različitih izvora za poboljšanje stanja komunalne, društvene, poduzetničke i opće infrastrukture. Još uvijek imamo priliku nadoknaditi propušteno jer su nam na raspolaganju sredstva iz EU fondova – istaknuo je načelnik općine Kneževi Vinogradi, Deneš Šoja, naglasivši kako je 2014. godine povećan broj dolazaka u Baranju, ali je u istom razdoblju smanjen broj noćenja. Zaključio je kako Baranja bez zajedničkog djelovanja svih djelatnika u turističkom sektoru neće daleko dospjeti, istaknuvši da “egoizam pojedinaca” ne može biti razlog trpljenja baranjskog turizma. Stoga je predložio sastanak predstavnika TZ Baranje, TZ Bilje i TZ Draž.

Načelnik općine Popovac, Zoran Kontak, zaključio je kako su proračuni općina sve tanji, pa je manje sredstava za turizam i infrastrukturu, a načelnik općine Jagodnjak, Anđelko Balaban, napomenuo je da bi se općine za povezivanje svojih razvojnih planova trebale pozabaviti Mjerom 7, koja se odnosi na temeljne usluge i obnovu sela u ruralnim područjima kroz LAG Baranja.

Stanko Škrobo, predstavnik agencije Gulliver Travel iz Dubrovnika, govoreći o ugovorenom dolasku 40-ak kruzera u luku Batina, naglasio je kako putnici nakon povratka na brod ispunjavaju anketu o svojim doživljajima tijekom boravka izvan kruzera.

– Ako se u anketi izraze loše o nekoj destinaciji, to je loša reklama, kako za putničku agenciju tako i za cijelu destinaciju – upozorio je, naglasivši da njegova agencija trenutno traži 15 baranjskih OPG-ova koji će se uključiti u program pružanja usluga pripreme ručkova za goste s kruzera.

I gradonačelnik Belog Manastira, Ivan Doboš, pozvao je na zajedništvo, istaknuvši kako treba pogledati što su od agroturizma napravili u Mađarskoj, osobito u Villannyu i Baji. Nazočnima su se obratile Marija Tapšanji, viša stručna suradnica Odsjeka za turizam HGK Županijske komore Osijek, te Jasminka Krkić-Poznić, vlasnica osječkog obiteljskog smještaja Maksimilijan.

Za ovu je godinu najavljeno pristajanje 40-ak kruzera u batinsku luku. Led probija River aria, koja će u Batinu stići 18. ožujka u 8 sati. Za travanj je najavljeno šest pristajanja, jednom River princess i Avalon luminary te četiri puta River aria. Najviše dolazaka, šest, najavljeno je za srpanj, a u rujnu će ih biti pet. Posljednji dolasci predviđeni su za studeni.

Ivica GETTO
Website Apps