MEĐIMURSKA MASKA U BARANJI

16. veljače 2015.

Na zanimljivu ideju došli su članovi udruga iz Kozarca. Predvođeni Udrugom oženjenih muškaraca i predsjednikom Jasminom Hadžićem, odlučili su izraditi maske od slame (koju je donirao Krešo Terzić), u čemu im je pomogao land-art umjetnik Nikola Faler, predsjednik Udruge Slama. Izrađivali su ih dva dana u prostorijama ŠRD-a Piškur.

– Djedovi i bake došli su iz Međimurja gdje se taj pokladni običaj njeguje već stoljećima – priča Hadžić, ističući kako se u Međimurju izrađuju maske od komušine, a budući da je Kozarac u Baranji, odlučili su ih modificirati i za materijal izabrali slamu. Slamnate maske stavljaju se na glavu kako bi oni koji ih nose (kugači) izgledali znatno viši nego što u stvarnosti jesu. Takve maske Međimurci zovu – pikači.

– Iako u Kozarcu žive Međimurci, pikače do sada nismo izrađivali. Nadam se da će to prijeći u tradiciju – kaže Hadžić, napominjući kako je izrada maski prvi korak u suradnji s Udrugom Slama i Falerom, koji će u budućnosti Kozarčanima pokazivati što se sve od slame može napraviti i učiti ih tome. Pokladnih povorki u Kozarcu bilo je i prije, ali nikada s pikačima na glavi. Prisjeća se prigodne uzrečice kojom su, kao djeca, zadirkivali starije maskirane sumještane – kuga ruga, na riti ti fruga… Nakon što su izradili 20-ak maski, prionuli su i izradi slamnatog fašnika u obliku vraga kojega su jučer poslijepodne zapalili.

– Iduće godine planiramo manifestaciju dići na malo višu razinu, pa ćemo u goste pozvati naše Međimurce, ali i sve Baranjce koji, siguran sam, do sada nikada nisu vidjeli naše kugače s pikačima na glavi – naglašava Hadžić.I.Getto

Website Apps