PARLAMENT U BARANJI

20. veljače 2015.

Hrvatska mreža za ruralni razvoj – HMRR, u partnerstvu s Udrugom za kreativni razvoj Slap, gradom Belim Manastirom i LAG-om Baranja, organizira prvi Hrvatski ruralni parlament, koji će, od 16. do 18. travnja biti održan u Baranji, sa središnjim skupom u Belom Manastiru. Domaćin ruralnog parlamenta bit će Osječko-baranjska županija, a namijenjen je zainteresiranima za ruralni razvoja iz svih sektora i na svim razinama.

– Osječko-baranjska županija posebno se zalaže da se u ruralnim područjima organizira kvalitetan život u skladu s potrebama tamošnjeg stanovništva – kaže dožupan osječko-baranjski Željko Kraljičak, ističući kako su se upravo stoga prihvatili biti partneri, odnosno domaćini ruralnom parlamentu. Napominje kako je jedan od nositelja cijele priče LAG Baranja, kao dio europskog udruženja ruralnih parlamenata koji su kod nas novost, za razliku od, primjerice, država starijih članica EU-a. Ruralni parlamenti redovita su godišnja ili dvogodišnja događanja u Švedskoj, Estoniji, Mađarskoj, Finskoj, Slovačkoj i Nizozemskoj. Hrvatska mreža za ruralni razvoj na svojoj web stranici ističe kako je Švedska organizirala prvi ruralni parlament još 1989., Estonija 1996., dok su posljednjih godina ruralne parlamente organizirale Slovenija i Latvija, a Škotska je to učinila prošle jeseni.

– Jedan od ciljeva ruralnog parlamenta je, primjerice, potaknuti sve dionike ruralnog razvoja na promišljanje o budućnosti ruralnih područja u Hrvatskoj – objašnjava Lidija Dabić iz LAG-a Baranja, napominjući kako su im potrebni konstruktivni prijedlozi i primjeri dobre prakse s terena, a ne politički govori i obećanja, žalopojke i traženje olakšica. Tih će dana diljem Baranje biti organizirane radionice, kulturno-umjetnički događaji, gastro i slične manifestacije. Središnji događaj trebao bi biti održan u belomanastirskom hotelu Patria. U nacrtu programa, osim spomenutog, planirani su sadržaji poput ruralnih divana, rural cafea, razgovori s europarlamentarcima, dodjele nagrada za najbolje ideje zapošljavanja mladih u ruralnim područjima, sajam ponude LAG-ova i njihova gastronomska ponuda… Ako sve pođe prema planu, prvi hrvatski ruralni parlament odvijao bi se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Ivica GETTO
Website Apps