LJETNO RAČUNANJE VREMENA

28. ožujka 2015.

U nedjelju, 29. ovog mjeseca, počinje ljetno računanje vremena. U dva sata kazaljke se pomiču jedan sat naprijed, odnosno na tri sata. Ljetno računanje vremena traje do 25. listopada.

Zbog pomicanja sata u HŽ-u će biti organizirana posebna dežurstva osoblja u elektrotehničkim službama i prometnim uredima kako bi se svi automatski uređaji koji pokazuju, registriraju ili daju točno vrijeme namjestili na točno vrijeme.
S ljetnim računanjem vremena, od 29. ožujka 2015., prestaje važiti obveza paljenja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana. Ovo pravilo isključuje vozače mopeda i motocikala. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama vozači mopeda i motocikala dnevna svjetla moraju imati uključena cijele godine, u protivnom će biti kažnjeni iznosom od 300kn. HAK podsjeća vozače koji se kreću u međunarodnom prometu da određene zemlje i ljeti zadržavaju pravilo vožnje s uključenim svjetlima danju. Učinite li to tako plaćanje kazne izbjeći ćete u sljedećim zemljama: Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Crnoj Gori, Danskoj, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj, BiH, Bugarskoj, Češkoj, u Mađarskoj na cestama izvan naselja dok i Italiji samo na autocestama.
Stvarni razlog gašenja svjetla nije sigurnost u prometu već potrošnja, a time i emisija otrovnih plinova koja itekako zagađuju okoliš. Kako pokazuju određena istraživanja, ta potrošnja doseže i 3 dl goriva na prijeđenih 100km, ako su svjetla upaljena. „Zakonska regulativa propisuje svjetla u kišnom i zimskom razdoblju, no obzirom na sigurnost u prometu, predlažemo korištenje sve češćih dnevnih svjetala“, ističu u HAK-u. Međutim, dnevna svjetla nove generacije, takozvana LED svjetla, smanjuju emisiju stakleničkih plinova dogovorenu Sporazumom u Kyotu.
Ljetno računanje vremena uvedeno je kako bi se bolje iskoristila dnevna svjetlost produljenih ljetnih dana. Prvi je na tu ideju 1784. godine došao Benjamin Franklin. Franklin je o tome pisao u jednom svom eseju, a 1907. godine istu ideju britanskom parlamentu predložio je William Willet.
Ljetno računanje vremena najviše koristi državama koje su udaljenije od ekvatora, a do danas ga je uvelo oko 70 država svijeta.

Radio Osijek

Website Apps