Baranjska čistoća bogatija je za novo vozilo za komunalni otpad, vrijedno 1,6 milijuna kuna, u čijoj je nabavi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovao sa 80 posto, dok je Grad Beli Manastir iz vlastitog proračuna izdvojio 20 posto.

– Vozilo je kapaciteta 18 prostornih metara, a sada u voznom parku imamo četiri slična vozila kojima skupljamo otpad iz cijele Baranje – kaže Branko Migles, direktor Baranjske čistoće, naglašavajući kako je novo vozilo značajno zbog nekoliko razloga. Osim što će u znatnoj mjeri rasteretiti poprilično opsežan posao, važno je i što je opremljeno uređajem za očitavanje kanti za otpad. Baranjska čistoća ušla je u pilot-projekt nabave 200 čipiranih kanti, kako bi se točno znalo koliko se puta mjesečno prazni čija kanta.

– Na taj će se način pravednije obavljati obračun odvoza razvrstanog otpada – objašnjava Migles, napominjući kako će pilot-projekt trajati dva mjeseca. Dodaje kako su uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, krenuli u nominaciju projekta opremanja ostala tri kamiona s uređajima za očitavanje, u cilju pravednijeg obračuna odvoza otpada. Tvrdi kako će neki potrošači, ovisno o količini otpada, plaćati manje, a neki veći iznos. Za sada će, na neki način, oštećeni ostati samo stanari zgrada.

– Oni će i nadalje plaćati četiri odvoza mjesečno. No, u bliskoj budućnosti i njima će odvoz otpada biti pravednije obračunat budući da odgovarajuće uređaje planiramo ugraditi i u kontejnere, koji će se moći otvarati samo s karticom – kaže Migles. Inače, ”kontejnerski” je sistem rađen prema modelu 1100 litara na devet stanova. Dogradonačelnik Belog Manstira i predsjednik Skupštine Baranjske čistoće, Marko Bogatić izrazio je zadovoljstvo dobrom suradnjom s Fondom, istaknuvši kako je, nakon realiziranog projekta nabave sjeckalice i kamiona, jučer stigla suglasnost za nabavu žutih kanti za plastiku i 30 kontejnera te setova edukacijskih kontejnera za škole i vrtiće.

– Kontejneri će biti u obliku dupina, žaba i ostalih životinjskih vrsta, a sve u cilju edukacije koja mora početi od malih nogu – kaže Bogatić, naglašavajući kako je pravilno odlaganje otpada jamac za čist okoliš.I.Getto

Website Apps