Iako se dogodilo 1. travnja, nije riječ o ”prvoaprilskoj šali”. S jučerašnjim danom počela je primjena Zakona o izmjeni zakona o nadležnosti općinskih sudova, kojim je jedini baranjski grad izgubio status sjedišta općinskog suda. Na novoj ploči, postavljenoj jučer ujutro, piše Općinski sud u Osijeku, stalna služba u Belom Manastiru.

– Ovo je treća promjena ploče od mirne reintegracije Baranje. ”Krajiška” ploča promijenjena je hrvatskom u studenome 1997. godine, potom je ona skinuta jer je bila višejezična, za što nije bilo uvjeta, a sada i ova s latiničnim natpisom Općinski sud u Belom Manastiru – kažu dobri poznavatelji situacije, naglašavajući kako je, na neki način, završena i praksa koja je ”živjela” od početka tridesetih godina prošlog stoljeća, kada je zgrada koju sada koristi Gradska uprava i sud sagrađena upravo za potrebe pravosuđa i bila sjedište institucije koja je bila nadležna za cijelu Baranju. Informaciju o promjeni naziva suda potvrdio je sada već bivši predsjednik isto tako bivšeg belomanastirskog Općinskog suda Robert Gojević, po novom voditelj stalne službe u Belom Manastiru. Novonastalu situaciju nije htio komentirati, naglasivši samo kako se za građane ništa bitno neće promijeniti, budući da će u sudu i nadalje biti vođene građanske parnice, kao i prijašnjih godina, točnije od vremena kada su se iz suda ”odselili” kazneni predmeti.

Glas Slavonije je o najavama ”gašenja” Općinskog suda u Belom Manstiru pisao još krajem 2013. godine, kada je Gojević, tada još bez ikakvih službenih informacija o onom što se jučer dogodilo, isticao kako je atmosfera u sudu radna, kako u njemu rade četiri suca te ostali djelatnici čiji je broj proporcionalan sucima. Kako neslužbeno saznajemo, broj sudaca za sada će ostati isti, dok će ostalih djelatnika biti nešto manje. Tako je, zbog racionalizacije ili tko zna čega ne Beli Manastir ostao bez Općinskog suda, još ranije bez Općinskog državnog odvjetništva, dok Prekršajni sud još uvijek radi, ali u poprilično neprimjerenim uvjetima. Isto tako, iz jedinog baranjskog grada otišla je i Agencija za plaćanje u poljoprivredi, čije je zatvaranje izazvalo buru protesta poljoprivrednika. No, sve je ostalo samo na protestima, pa će tako i naziv Općinski sud u Belom Manastiru, očito je, brzo biti zaboravljen.

Ivica GETTO
Website Apps