Otkako je, 2009. godine, država prestala isplaćivati poticaje za sadnju vinograda, u Baranji je (osim Belja) podignuto vrlo malo novih vinograda. Kako ističe Ruža Skenderović iz belomanastirske ispostave Poljoprivredne savjetodavne službe, riječ je o samo tri hektara, dok je, za usporedbu, od 2005. do 2009. godine podignuto čak 350 hektara, od čega nešto manje od polovine u individualnom sektoru. Među rijetkim baranjskim vinarima koji su u posljednje vrijeme krenuli u podizanje novih nasada je Lajoš Kolar iz Suze.

– Riječ je o natječaju u sklopu Vinske omotnice, na osnovi kojeg smo dobili odobrenje za sadnju približno tri hektara novih nasada – priča Kolar, u čijem je vlasništvu 13 hektara pod vinovom lozom.

Na spomenuta 3 hektara sadi oko 14.000 trsova, od čega najviše graševine. Budući da pripada u red vinogradara koji se ne želi bazirati na samo jednoj vinskoj sorti, ali i zbog praćenja najnovijih trendova, među novim trsovima našli su se i cabarnet sauvignon, odnosno merlot.

– Vrijednost investicije je 20-ak tisuća eura po hektaru, od čega će dio uloženog vratiti Ministarstvo poljoprivrede – kaže, izražavajući zadovoljstvo što je novi vinograd podignut na jednom od najljepših mjesta u Baranji, na južnoj padini Banske kose, gdje nema proljetnih mrazova i gdje je neprestano strujanje zraka, što znači bolju zaštitu i manje korištenje pesticida. Ovo mu je, kaže, šesta sadnja vinograda u životu, točnije od 1978. godine, kada se počeo intenzivnije baviti ovim poslom, i posebno draga upravo zbog činjenice što to nije radio niz godina. Prve urode, doduše, očekuje tek za tri godine, a do tada će biti dostatni postojeći vinogradi koji su u punom rodu.

Osim graševine, adut mu je sauvignon, ali i sve traženije kupaže od crnih sorti. Premda je još rano za prognoze, početci vinogradarske godine ulijevaju povjerenje.

– Za prognozu je još prilično rano, ali važno je da je pupanje dobro krenulo i da značajnijih izmrzavanja nije bilo. Ranije sorte već imaju listiće. Za sada je dobro – zaključuje Kolar, nastavljajući pripreme za splitski Vinexpo, gdje će se predstaviti s nekoliko vrsta vina u novoj ambalaži.

Ivica GETTO
Website Apps