ŠETNICOM KROZ KOPAČKI RIT

6. travnja 2015.

Za mjesec, najkasnije dva, posjetitelji baranjskog bisera Parka prirode Kopački rit, moći će uživati u novim sadržajima. Pri kraju su radovi na šetnici, hortikulturalnom uređenju područja oko Prijamnog centra, te sanitarne jedinice.

– Završetak šetnice očekujemo za gotovo mjesec dana, normalno, ako to dopuste vremenske prilike, budući da se svi radovi obavljaju na otvorenom – kaže Damir Opačić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit, ističući kako je šetnica, zajedno s odmorištima, duga približno 2,5 kilometra, od čega je oko 1800 metara sagrađeno isključivo od drveta. Do kraja svibnja, nastavlja, trebala bi biti gotova nova sanitarna jedinica, a radi se i na hortikulturi. Već je sagrađeno novo dječje igralište, a u tijeku je unutarnje opremanje objekata na Prijamnom centru.

– Cijela investicija stoji približno 15 milijuna kuna, od toga je 700.000 kuna stiglo iz Ministarstva turizma, dok je ostatak novca realiziran od Svjetske banke za obnovu i razvoj, posredovanjem Ministarstva okoliša i energetske učinkovitosti te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kada je o investicijama riječ, Opačić izdvaja i nabavku ekoloških automobila iz projekta Zelena linija. Riječ je o nastavku projekta Vozim ekonomično, čiji je cilj smanjivanje emisije CO2 u zaštićenim područjima Hrvatske, a koji pridonosi zaštiti prirodnih ljepota i bioraznolikosti zaštićenih područja. Automobili su trenutačno u fazi registriranja i oslikavanja, a služit će za potrebe JUPP-a. Što se programa tiče, u JUPP-u ističu kako i nadalje imaju program kopnenog i vodenog obilaska Kopačkog rita, a moguća je i kombinacija oba programa. U program kopnenog obilaska uključena je besplatna vožnja vlakićem ”Pužić”. Cijene su 80 kuna za odrasle i 60 kuna za djecu. Iako sezona u Kopačkom ritu ne prestaje, početkom proljeća u rit počinje dolaziti znatno veći broj ljudi. Kako ističe Ružica Marušić, voditeljica Službe za prezentacijske aktivnosti, goste će dočekati i neke novine u obnovljenim i novosagrađenim objektima Prijamnog centra.

Kopaèki rit

– Imat ćemo, primjerice, modernu interaktivnu izložbu na ulazu u PP pomoću koje će gosti moći doznati nešto više o Kopačkom ritu. Nadalje, u jednom od objekata bit će postavljene škrinje sa starim predmetima, kako bi se gosti mogli upoznati s nekadašnjim načinom života stanovnika Kopačeva. Prema povratnim informacijama gosti željno očekuju završetak šetnice koja vodi do jezera Mali Sakadaš. Za Uskrs će, tri godine nakon velikog požara, proraditi i recepcija sa suvenirnicom – podvlači Marušić. Inače, Kopački je rit prošle godine posjetilo približno 27.000 posjetitelja, a ako sve bude prema planu, ove bi ih godine trebalo biti još više.

Ivica GETTO
Previous Post
«
Website Apps