SVI BI U LIBERLAND

12. svibnja 2015.

Samo dan nakon što je uhićen pa pušten na slobodu, Vit Jedlička, osnivač i samozvani predsjednik Liberlanda, “države” u blizini Zmajevca i Batine, u Baranji je zbog pokušaja ilegalnog prelaska granice uhvaćeno još šestero stranaca koji su se uputili na to područje. Policija je uhitila Čehinju, Irca, Nijemca, dvoje Danaca i Amerikanca koji su krenuli u samoproglašenu mikrodržavu. Svi su u ponedjeljak prijepodne imali susret sa sucem Prekršajnog suda u Belom Manastiru na kojem je u nedjelju novčano kažnjen i sam Jedlička.

– U šumskom području ‘Gornja Siga’ izvan mjesta graničnog prijelaza u nezakonitom prelasku državne granice Hrvatske i Srbije zatekli smo više osoba različitih državljanstava. Zbog prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice navedene su osobe uhićene – doznajemo u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj.

Prekršajni sudac svakome od njih izrekao je novčanu kaznu u iznosu od 2100 kuna nakon čega su pušteni na slobodu.

Vit Jedlička je u nedjelju poslijepodne na Facebook stranici Slobodne Republike Liberland, koja je u manje od mjesec dana svog postojanja prikupila više od 145 tisuća sljedbenika, objavio fotografiju, kako je napisao, prvog čamca ove države. Uz fotografiju stoji i objava kako će im ipak za gradnju naselja trebati novca koji se može i donirati na priloženom linku. Neki od sljedbenika bili su iznenađeni objavom o donaciji i usprotivili su se tome.

Jedlička je pak za češke medije demantirao da ga je uhitila hrvatska policija i u razgovoru za češki dnevni list Mlada fronta Dnes izjavio je kako se radilo “o prijateljskom susretu s policajcima i sucem, kako bi se riješio problem pristupa državljana Liberlanda” na njihovih sedam četvornih kilometara države. Noć koju je morao provesti u pritvoru u Belom Manastiru Jedlička je opisao kao najugodniju u posljednja tri tjedna. “Odmorio sam se”, rekao je Jedlička. S.Lacić

Website Apps