U sklopu Dana općine Popovac, tijekom vikenda održana je 4. popovačka Štruklijada na kojoj je sudjelovalo 12 jednočlanih ili višečlanih ekipa, među kojima i dvije – muške. Pripadnice ljepšeg spola ipak su dokazale da se bolje snalaze oko izrade kolača, pa je primat najbolje štrukl-majstorice pripao 37-godišnjoj Popovčanki Aneli Leskovar.

– Moram priznati da se kod kuće izradom štrukli više bave mama i tetka, ali uz njih i ja sam ponešto naučila. Mama je sudjelovala na svim dosadašnjim Štruklijadama, a meni je ovo prva i, pokazalo se, sretna – priča Anela, naglašavajući kako neke specijalne tajne za izradu ove zagorske delicije nema. Tijesto se, objašnjava, izrađuje od brašna i vode, uz malo soli i eventualno octa, odnosno ulja.

– Svježi slani sir pomiješa se s jajima, umota u tijesto koje se premaže vrhnjem i sve skupa završi u pećnici – kaže, napominjući kako su sudionici Štruklijade bili obvezni ispeći slane štrukle sa sirom, a ona je gostima ponudila i one slatke, ali i štrukle sa špinatom, tikvicama i drugim “filovima”.

Već iduće godine, kaže općinski načelnik Zoran Kontak, Štruklijadu planiraju podići na višu razinu.

– Počeli smo pregovore, za početak, s Općinom Petlovac, a priča se svodi na organiziranje više miništruklijadi diljem Baranje. Najbolji bi se plasirali na završno natjecanje, kod nas u Popovcu, a pobjednik popovačke Štruklijade, koji bi bio primjereno nagrađen, sudjelovat će na državnom natjecanju koje se svake godine organizira u Mariji Bistrici – kaže Kontak, zadovoljan odzivom mještana i gostiju iz drugih krajeva, koji su nakon Štruklijade uživali u prigodnom kulturno-umjetničkom programu i baranjskim delicijama poput ribljeg paprikaša ili čobanca. I. Getto

Website Apps