DAN ANTIFAŠIZMA

22. lipnja 2015.

Obilježavanje Dana antifašizma u Hrvatskoj započelo je već u petak i nastavlja se sve do danas 22.06.

Svi veliki narodi imaju prošlost, a hrvatski narod ima antifašističku prošlost kojom se treba ponositi. Dana 22. lipnja 1941.g. osnovan je Prvi sisački partizanski odred u šumi Brezovica pokraj Siska. Taj odred je bio prva anti hitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi, a na isti dan Hitler je napao Sovjetski savez. Odred je u osnivanju imao 77 boraca i pretežno su to bili Hrvati. Taj događaj obilježava početak organizirane narodno oslobodilačke borbe u Hrvatskoj, pa i izvan nje. Samo u Hrvatskoj 500.000,00 hrvatskih građana aktivno je sudjelovalo u narodno oslobodilačkoj borbi.

Danas, 70 godina nakon oslobođenja i pobjede nad fašizmom, postoje osobe i grupacije koje obezvređuju našu antifašističku prošlost i istovremeno koketiraju sa fašizmom i fašističkim obilježjima. To su zlonamjerni ljudi, oni ne žele dobro našoj državi i našim građanima. Takve osobe svojim nepromišljenim istupima i djelovanjima doveli su do toga da se, između ostalog na našim stranačkim prostorijama ispisuju uvredljive fašističke parole, da se na nogometnim igralištima oslikavaju kukasti križevi, da se građani dijele na veće i manje Hrvate, da se ugrožavaju prava manjina i sl. Dakle, vidimo da se tekovine naše antifašističke borbe pokušavaju narušiti i nakon 70 godina, djelovanjem nesmotrenih, neupućenih i zlonamjernih osoba i grupacija. Iz toga jasno proizlazi da i danas, u 21. stoljeću , moramo promovirati vrijednosti antifašizma i podsjećati ljude na zla počinjena pod pokušajem vladanja fašizma.

Zato još jednom, dragi naši sugrađani, pozivamo Vas da iskreno i dostojanstveno obilježite 22. lipnja-Dan antifašističke borbe. Taj dan nije samo simbol borbe i pobjede nad fašizmom, to je simbol mira, demokracije, poštivanja ljudskih prava, tolerancije i svih civilizacijskih vrijednosti.

SDFŽ Brodsko posavske županije

Website Apps