Nakon izjava Šime Oreškovića, predsjednika PPDIV-a, o isplati poticaja reagirao je dio baranjskih seljaka.

Podsjetimo, Orešković je istaknuo kako je nevjerojatno da se svake godine, kada Agencija za plaćanje u poljoprivredi objavljuje podatke o isplaćenim poljoprivrednim potporama, diže hajka protiv velikih poljoprivrednih poduzeća… Naglasio je, između ostalog, kako nitko ne navodi da ta poduzeća u dijelu poljoprivredne proizvodnje zapošljavaju najmanje 5000 radnika te kako od ukupnog iznosa isplaćenih poticaja u Hrvatskoj velika poljoprivredna poduzeća dobiju 30 posto ukupno predviđenih sredstava, premda proizvode približno 80 posto ukupno proizvedene hrane u Hrvatskoj. Dodao je kako veliki poljoprivredni sustavi novac od poticaja ulažu u uređenje zemljišta, kanalskih mreža i podizanje kvalitete proizvoda te postižu vrhunske prinose. S druge strane, naveo je da je kod dijela OPG-ova bilo i špekulacija s poljoprivrednim potporama.

Petar Pranjić, predsjednik udruge Baranjska brazda, pak, tvrdi kako dio iznesenih podataka nije točan. Tvrdi i kako “u EU nije praksa da se potiču veliki sustavi”. Poručuje da mali poljoprivrednici već godinama predlažu isplatu poticaja do milijun kuna ili za površine do najviše 300 hektara. Ostatak novca, kaže dalje, trebao bi biti uložen u projekte, a s ciljem podizanja na noge malih OPG-ova. Govoreći o 5000 radnika u poljoprivrednim poduzećima, kaže kako je u Hrvatskoj 90-ak tisuća OPG-ova, koji zapošljavaju bar toliko ljudi.

Pranjić je govorio o raznim temama koje tište baranjske seljake. Tako je, primjerice, upozorio i kako je izgradnja lateralnog kanala uzrok teškoća dijela poljoprivrednika, posebno onih koji se “naslanjaju” na mirkovački atar. Neki od njih, kaže, do svoje zemlje sada moraju preko mosta u Zmajevcu, čime su povećani troškovi proizvodnje. Progovorio je i o isplati drugog dijela poticaja za prošlu godinu.

– Ne znamo zbog kojih razloga, ali isplata poticaja oteže se kao ženska čarapa. Prvo su rekli da će isplata biti krajem svibnja, potom početkom lipnja, a sada već viču da će biti isplaćeni 20. lipnja. Čemu to – pita se Pranjić.

Ivica GETTO
Website Apps