Budući da je Beli Manastir jedan od najmultinacionalnijih gradova u Hrvatskoj, rezultati nedjeljnih izbora za vijeća nacionalnih manjina, odnosno manjinske predstavnike, bili su poprilično čekani. Za razliku od posljednjih manjinskih izbora, kada su svoja vijeća birali pripadnici srpske i mađarske nacionalne manjine, ove su godine prvi put održani i izbori za Vijeće romske nacionalne manjine jer se Romima na popisu stanovništva 2011. godine izjasnilo više od 200 Belomanastiraca, čime su stečeni uvjeti za formiranje Vijeća. Na svakoj od biračima ponuđene tri gradske manjinske liste bila su imena 30 potencijalnih članova manjinskih vijeća (primijenjen je takozvani većinski izborni sustav), a u vijeća je izabrano po 15 osoba s najvećim brojem glasova.

Romi su birali između 15 kandidata Udruge romskog prijateljstva Luna te 15 kandidata Udruge baranjskih Roma. Pripadnici srpske nacionalne manjine na listi su imali po 15 kandidata grupe građana i Srpskog narodnog vijeća, dok su Mađari birali predstavnike Saveza mađarskih udruga (SMU) i Demokratske zajednice Mađara Hrvatske. Sudeći prema broju glasova, najpopularniji Rom na području jedinog baranjskog grada je Duško Kostić, predsjednik udruge Luna, koja je osvojila 14 od 15 mjesta u Vijeću.

– Uvjerljivu pobjedu objašnjavam činjenicom da su Romi prepoznali naš trud u njihovoj integraciji u društveno-politički život grada i, prije svega, našim nastojanjima za obrazovanje Roma, bez čega nema prosperiteta – rekao je Kostić, zahvaljujući na potpori Udruzi Roma grada Belog Manastira. Što se tiče pripadnika srpske nacionalne manjine, pobjedu je odnijela grupa građana, koja je osvojila 11 mjesta, dok su kandidati SNV-a ”zaradili” četiri mjesta. Najveći broj glasova dobila je Aleksandra Dvornić, a kandidat na pobjedničkoj listi grupe građana Predrag Stojanović, dogradonačelnik Belog Manastira, istaknuo je kako su većinu u Vijeću osigurali konkretnim programom za čiju provedbu imaju jasnu viziju. Ništa manje zanimljivi izbori nisu bili ni oni provedeni među pripadnicima mađarske manjine. Uvjerljivo, 15:0, pobijedili su kandidati s liste Saveza mađarskih udruga, a najpopularnija Mađarica u Belom Manastiru je Izabela Agh.

– Ljudi su prepoznali one koji rade, i dali im povjerenje u onosu na one koji stalno optužuju i stvaraju napetost – komentar je saborskog zastupnika i predsjednika SMU-a, Šandora Juhasa, koji je, po broju glasova, drugi najpopularniji Mađar u Belom Manastiru.I.Getto

Website Apps