Jedino baranjsko mjesto na Dunavu, Batina, bogatije je od subote za novi turističko-ugostiteljski sadržaj. Na brdu iznad Batine, u podnožju monumentalnog Augustinčićeva Spomenika pobjedi, na mjestu gdje puca jedan od najljepših pogleda na Dunav i “pola” Bačke, otvoren je cafe-bar Barique. Kako ističe vlasnica, Marina Šašlin, njihovo je geslo “Jer pogled je bitan”, što sasvim dovoljno govori o već spomenutom vidiku koji nikoga od posjetitelja cijelog kompleksa posvećenog Batinskoj bitci ne ostavlja ravnodušnim. No nije samo pogled adut u rukavu Marine i njezina osoblja.

– Nastojat ćemo gostima pružati vrhunsku uslugu. Mislim pritom na vrhunske kave, ali i baranjska vina, odnosno rakije. Za sada u asortimanu imamo vina sedam baranjskih vinara, a uskoro ćemo ponudu širiti, ostajući vjerni baranjskom vinogorju – kaže Marina, ističući kako žele privući goste iz cijele Baranje i Slavonije, ali i šire, uz naglasak na brojne turiste, kako one s kruzera tako i ostale. Za sada se nije odlučila na kuhinju, ali u budućnosti ni ona nije isključena. U međuvremenu će se nuditi hladne plate s baranjskim delicijama. U planu je i organiziranje raznih zabavnih sadržaja, svojevrsnih partyja, bar jednom mjesečno.

Otvaranjem novog cafe-bara otvorena su i dva nova radna mjesta. Cafe-bar kod Spomenika pobjedi nije radio dvije godine, a u vremenu nakon mirne reintegracije u nekoliko je navrata mijenjao najmoprimce. U biti, više je bio zatvoren nego otvoren. Stoga je i potez Marine Šašlin, koja se jedina javila na natječaj što ga je za najam prostora raspisala Općina Draž, bio poprilično rizičan.

– Svjesna sam svega, ali budući da je ovo najljepše mjesto u Baranji, nadam se da ćemo uspjeti privući goste – kaže, ističući kako će cafe-bar biti otvoren svakog radnog dana od 10 do 23 sata, a vikendom od 10 do 24.

Ovo je samo jedan korak u vraćanju starog sjaja Batini, kada je to mjesto bilo prava mala turistička meka i, tvrde stariji mještani, imala i po 11 ugostiteljskih objekata. Podsjetimo, nedavno je potpisan ugovor između predstavnika Općine Draž i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije kojim su utvrđene pojedinosti vezane uz obnovu središta mjesta te još nekih detalja. Riječ je o projketu Dunavski pogled – uređenje javne turističke infrastrukture, vrijednom nešto više od osam milijuna kuna, nominiranom na natječaj za nepovratna sredstva iz EU fondova iz programa regionalne konkurentnosti. Osim potpunog uređenja samog mjesnog središta projekt obuhvaća i izgradnju šetnice s javnom rasvjetom, koja bi trebala voditi od središta do spomenika, te sanaciju klizišta podno spomen-kompleksa Batinske bitke. Cijeli se projekt, na neki način, veže uz batinsko dunavsko pristanište, gdje će ove godine pristati 45 kruzera.

Ivica GETTO
Website Apps