Tvornica opreme i strojeva iz Kneževa, nasljednik tvrtke Belje TOS (u stečaju), jučer je, deset mjeseci nakon preuzimanja poslovanja, u restauriranoj zgradi u krugu tvornice otvorila 1000 četvornih metara velik izložbeni prostor, za koji očekuju da će biti dodatni katalizator uspješnog poslovanja. U njemu su izloženi proizvodi TOS-a i brojnih tvrtki kooperanata, odnosno partnera.

– U izložbenom su prostoru zajedno i proizvodni asortiman opreme za stočarski uzgoj TOS-a i osam tvrtki iz raznih dijelova Europe. Primarni postav izložbenog prostora čine uređaji i oprema za stočarski uzgoj, a kao dodatni program izložena je i konjička oprema – kaže Valdi Golja, izvršni direktor TOS-a, napominjući kako je, uz proizvodni program kneževačkog TOS-a, izložen i program tvrtki DeLaval GmbH, Agrotel GmbH, Albert Kerbl GmbH, AKO-Agrartechnik GmbH & Co. KG, Moller GmbH, Witte – Lastrup GmbH, Holm & Laue GmbH i BARKU Kunststofftechnik GmbH & Co.

– Sličnog izložbenog prostora sigurno nema u ovom dijelu Europe – tvrdi Golja. Govoreći o relativno novoj tvrtki, koja je, na neki način, naslijedila ”stari” TOS, koji svoju povijest piše još od 1883. godine, ističe kako je riječ o maloj, fleksibilnoj tvrtki s 30-ak zaposlenih. Planova, nastavlja, ima mnogo, kako onih o nabavi novih strojeva i opreme, tako i onih o osvajanju novih tržišta, što znači i otvaranje novih radnih mjesta. Kaže kako su nekadašnji značaj starog TOS-a prepoznali suvlasnici nove tvrtke, Mladen Orešić, vlasnik Biofarm-veta i Laner Cirjak, vlasnik Agrotela, koji su odlučili uložiti novac, energiju, znanje i poznanstva, smatrajući kako je vrijedno sačuvati znanje i trud ”potkovanih” majstora, sada već bivših beljskih TOS-ovaca.

– U TOS-u ne mislimo lokalno, nego regionalno. Želimo obuhvatiti Mađarsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i ostale države u regiji. Primjerice, u TOS-u ćemo napraviti poslovno-edukativni centar, u kojem će se na Delevalom robotu obučavati svi njihovi serviseri – podvlači Golja. Orešić, pak, ističe kako unatoč prethodnim teškoćama, posljednjih deset mjeseci radnici TOS-a strpljivo grade pozitivnu poslovnu priču.

– Europska partnerstva, učvršćena kroz ugošćivanje izlagača, pored poslovnog rasta, omogućiti će TOS-u daljnju razmjenu tehničkih znanja, te modernizaciju proizvodnje i usklađivanje s europskim normama i standardima – kaže. Otvaranju izložbenog prostora nazočni su bili poslovni partneri iz raznih europskih država, te predstavnici gospodarskog i političkog života Baranje.I.Getto

Website Apps