Posjet Belom Manastiru i Prvenstvu svijeta u pripremanju šarana na rašljama potaklo nas je da vam prenesemo recept za pripremu ovoga tradicionalog vrhunskog jela.

Šaran za pripremu u rašljama trebao bi težiti od 1,5 do 2,5 kg. Šarana očistimo, odstranimo mu škrge i iznutrice te ga rasporimo sa leđne strane. Ribu nakon toga dobro operite te na par mjesta plitko zarežite od leđa prema dolje u dužini od 5 -10 cm ovisno o veličini ribe. Šarana dobro nasolite, i posipajte po njemu vegetu i malo crvene mljevene paprike, te ga postavite u rašlje( rašlje je najbolje napraviti od ravne lijeskove ili vrbine šibe) te sve ostaviti da se riba i začini objedine.

Za to vrijeme potrebno je pripremiti mjesto gdje će se peči riba. Vatru treba naložiti ranije, i to na mjestu na kojem će se moći lagano zabosti rašlje sa ribom . Drva za pečenje šarana trebala bi biti  od jasena pošto to drvo pri sagorjevanju daju specifičan dim kojim se prožima meso šarana.

Prije zabadanja rašalja u zemlju dobro provjerite dali je šaran dobro “urašljen” budući da korekcija kasnije nije moguća. Kada se stvorilo dovoljno žara zabijamo rašlje u zemlju dalje od žara da se meso lagano zagrijava. Nakon 15-tak minuta šarana primičemo bliže žaru i tako započinjemo pečenje. Prvo se žaru izlaže vanjska strana šarana( sa kožom) da ne bi došlo do raspadanja mesa. Nakon pedesetak minuta pečenja vanjske strane okrećemo prema žaru unutrašnju stranu te pečemo još otprilike sat vremena na način da svakih 20-tak minuta okrećemo drugu stranu prema žaru, pa je tako unutrašnja strana u tome drugom satu pečenja izložena žaru 40 a vanjska (sa kožom) 20 minuta.

Pred kraj pečenja šarana treba dodatno posuti baranjskom mljevenom paprikom ( ljutom ili slatkom po izboru) te ostaviti da se paprika prožme sa ribom. Šaran je gotov kada meso poprimi crvenkasto-smeđu boju i kada se masnoća iscjedila iz ribe. ( Pečenje traje oko 2 sata ovisno o veličini i masnoći šarana i intenzitetu i količini žara).

Šaran u rašljama jelo je koje iziskuje strpljenje, a osnovna stvar na koju se treba obratiti pažnja je da šaran ne smije biti izložen otvorenom plamenu, već se mora peči na žaru uz dovoljan razmak od istoga, kako bi se masnoća ravnomjerno iscjeđivala a sama riba postepeno pekla i upijala miris dima od sagorjelog žara.

Krompir salata, ohlađeno baranjsko bijelo vino i netom sa rašalja skinuti pečeni šaran jelo je koje podiže standarde  pripreme ribe, te svi koji kušaju ovu deliciju  ostanu zauvijek “zarobljeni” specifičnim okusom i mirisom ovog tradicionalnog baranjskog jela.

Igor Lovaković/baranja.hr

 

 

 

Polu odmah nakon pečenja skidamo na pladanj te po želji posipamo prelijevom od sitno narezanog češnjaka s peršinom i maslinovim uljem. Kao prilog možemo poslužiti krumpir salatu te naravno dobro ohlađeno slavonsko ili baranjsko bijelo vino 🙂

Next Post
»
Website Apps