BARANJSKE ŠKOLE SVE PRAZNIJE

11. srpnja 2015.

U prve razrede 11 baranjskih osnovnih škola upisano je 320 prvašića, što je 24 manje u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 344. Ova brojka, tvrde školski ravnatelji, do rujna se ne bi trebala značajnije mijenjati. Ako i bude promjena, one mogu biti samo negativne, budući da se po selima već naveliko priča kako će neke mlade obitelji napustiti Hrvatsku i, u potrazi za boljim životom, zaputiti se negdje u inozemstvo. Većina baranjskih škola nastavlja višegodišnji trend smanjenja broja prvašića, dok se povećanjem mogu pohvaliti samo četiri. Najviše prvašića upisano je u belomanastirsku OŠ dr. Franje Tuđmana, njih 61. “Iako je u našu školu upisano najviše prvašića u Baranji, osam ih je manje nego lani”, kaže ravnatelj škole, Damir Mendler, naglašavajući kako će iduće školske godine biti formirana tri razredna odjela.

Po broju prvašića slijedi OŠ Bilje, gdje će u školske klupe u rujnu prvi put sjesti 43 učenika, sedam manje nego prošle godine. Čak 24 učenika manje nego lani upisano je u OŠ Darda – samo 40. U OŠ Kneževi Vinogradi, pak, krenut će 31 učenik, dva više nego lani, dok će šest učenika manje u odnosu na prošlu godinu krenuti u OŠ Šećerana (28). Dvadeset i sedam učenika, četiri manje, upisano je u prve razrede jagodnjačke i područnih osnovnih škola, a raduje veći broj prvašića upisanih u OŠ Popovac, gdje će ih biti 24, tj. 14 više nego 2014. godine. Prosjek je, sigurno, popravila područna škola u Kneževu, gdje je sada devet prvašića, dok je lani prvi razred pohađala samo jedna učenica. Za sedam učenika popravila je prosjek OŠ Čeminac (21 upisan prvašić), ali zato je osam učenika manje upisano u drašku osnovnu školu, gdje će ih biti 18, jedan manje nego u OŠ Zmajevac, koja bilježi četiri prvašića više nego protekle godine. Najmanje djece upisano je u OŠ Lug – samo osam.

Trend smanjenja broja baranjskih prvašića, sudeći prema komentarima s terena, mogao bi se dodatno zaoštriti školske godine 2016./17., kada bi ih moglo biti još manje.

Ivica GETTO
Next Post
»
Website Apps