Blagodati češnjaka

7. srpnja 2015.

Sigurno svi znate da je češnjak jedna od najzdravijeg povrća koje možete pojesti. Odbija nas zbog jakog mirisa ali  prema autorima knjige Hrana koja liječi (skupina nutricionista; Reader’s Digest 2010. ) evo nekoliko razloga zašto ga treba konzumirati svaki dan

– Češnjak svoje ljekovite kemijske spojeve proizvodi samo kad je nasjeckan. Zgnječen ili šažvakan. Unutar stanica potiče razgradnju spojeva koji sadrže sumpor. Ostavite češnjak deset minuta kako bi razvio svoje ljekovite sposobnosti. Samo šest ili više češnjeva češnjaka na tjedan može upola smanjiti vaš rizik od raka debelog crijeva te želuca i prostate.

– Da biste ublažili miris svježeg češnjaka oguljene češnjake dvije minute lagano prokuhajte u malo vode i zatim ocijedite.

– Češnjak proizvodi polifenol koji štiti kožu te na taj način pomaže kod problema sa naborima na koži. Češnjake možete jesti i sirove, samo ih nasjeckajte na što manje komade. Koristite češnjak i u kuhinji, dodajte ga u što više jela.

 

cesnjak-u-zdjeli
– Gripa i prehlada također nemaju šanse protiv češnjaka. Umjesto da pijete tablete koje su štetne za zdravlje, pokušajte jesti što više češnjaka. Ako su u pitanju djeca koja ne žele jesti češnjak, zgnječite dva češnja češnjaka i stavite po jedan u svaku čarapu. Dijete neće ni primjetiti igrajući se a luk će se kroz kožu apsorbirati. Možete ga dodati također i u kokošju juhu.

– Kod oslabljenog imuniteta također pomaže. On je jestivi antibiotik snažnih antibakterijskih djelovanje.

Za njegovo pozitivno djelovanje zna se još od Prvog svjetskog rata kada je Louis Pasteur pokazao njegova antiseptička svojstva. Prije njih Egipčani su češnjakom hranili svoje robove koji su im gradili piramide. Upravo je u tom mirisu najviše korisnih spojeva (sumporni spojevi).

Češnjak će ublažiti simptome hipertenzije, regulirati cirkulaciju, spriječiti srčane probleme i potaknuti funkciju jetre i mjehura. Učinkovit je i u liječenju želučanih problema, posebice dijareje. Ako ste pod stresom, češnjak je vaš odličan saveznik u borbi protiv njega te će zaustaviti pojačanu proizvodnju želučane kiseline koja se događa zbog stresa.

I za kraj da se našalimo, češnjak vam također može pomoći u sportu. Kako bi moj otac rekao: ” Pojedi jednu glavicu češnjaka prije utakmice i svi će bježati od tebe zbog ugodnog mirisa! ”

 

Fotografije preuzete sa web stranica

savrsena.hr

narodnilijek.com

 

A. Munk

Website Apps