U sklopu Đakovačkih vezova i ove se godine održao Gastrofest, ovaj put pod nazivom “Što su jeli i pili naši stari”. Manifestacija je to u kojoj se pokušavaju održati stari , iskušani recepti za pripremu domaćih delicija, a isto tako se posebna pažnja usmjerava i na tradicionalnu proizvodnju rakija.

Tako je u vezovskom šatoru održana dodjela priznanja i najboljih rakija 8. državnog i 11. regionalnog edukacijskog natjecanja u kvaliteti prirodne domaće kruškovače i vilijamovke i kajsijevače te 15 lokalno natjecanje u kvaliteti slavonske šljivovice isključivo iz Đakovštine.

Stjepan Galović predsjednik Udruge proizvođača prirodne domače šljivovače pohvalio je kvalitet pristiglih uzoraka rakije te proglasio rakiju šljivovicu Bože Svrzića iz Gorjana za najbolju šljivovicu.

Kao i obično Udruga proizvođača rakije iz voća UPRIV iz Kneževih Vinograda “obranila” je čast baranjskih proizvođača rakija te je za  rakiju kajsijevaču iz 2013. godine osvojila zlatnju medalju i priznanje za rakiju odlične kvalitete. Udruga je tako nastavila niz nastupa na ocjenjivanjima rakija sa kojih se po pravilu uvijek vraća sa zlatnim odličjima za prezentirane rakije, potvrdivši se kao najnagrađivaniji proizvođač rakije na tradicionalni način u Hrvatskoj.

Kneževa rakija

 

Priznanja je dodijelio gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, te obećao  nastavak ovog edukacijskog takmičenja i slijedeće godine.

Igor Lovakovič/baranja.hr

foto:Maja Muškić

 

 

Website Apps