I ove će godine belomanastirski gradski stadion ugostiti majstore spremanja graha u  kotlićima i ćupovima.

Tako će se 18.srpnja od ranih jutarnjih sati na stadionu u Belom Manastiru okupiti najbolji kuhari graha iz Baranje ali i iz  drugih krajeva.

Baranjski_Suvenir_06

Od 10:00 kada počinje okupljanje kuhara za prvu disciplinu , kuhanje graha u ćupovima, pa sve do kasnih večernih sati svi prisutni, kako takmičari tako i posjetitelji moći uživati u vrhunski pripremljenom grahu, šaranu na rašljama, i ostalim baranjskim delicijama.

Samo takmičenje počinje u 10:3o kada će svoje umijeće pokazati kuhari graha u tradicionalnim glinenim ćupovima a uz to takmičenje po prvi će puta biti organizirano i Prvenstvo svijeta i okolnih sela u pripremi šarana na rašljama. Istovremeno sa takmićenjem trajati će i sajam domaćih proizvoda, a biti će organiziran i prikaz rada na lončarskom kolu a za 13:00 predviđena je smotra svatovskih zaprega u organizaciji Konjogojske udruge Baranja.

Ocjenjivanje ali i kušanje graha iz ćupova predviđeno je za 13:30.

Drugi dio takmičarskog dana službeno počinje u 16:00 kada je početak 14. Prvenstva svijeta i okolnih sela u kuhanju graha u kotlićima. Dok stariji budu kuhali za djecu je organiziran program pod nazivom “Igrom do pobjede”  kada će se sva prisutna djeca moći zabaviti ali i takmičiti u prigodnim igrama koje se osmislilo Društvo naša djeca Beli Manastir.

Završetak takmičenja predviđen je za 20:00 sati kada će biti i proglašenje pobjednika u svim kategorijama.

Grahijada01

Srpanjska subota zasigurno će ostati u dugom i lijepom sjećanju svima koji se odluče nazočiti ovom po svemu zanimljivom takmičenju bilo kao takmičari bilo kao posjetitelji.

Organizator nas je izvjestio da se prijave primaju do 18.srpnja u TZ Baranja Imre Nagya 2 u Belom Manastiru, da kotizacija iznosi 180,00 kuna te da ista u sebi sadrži namirnice za pripremu graha za 8 0s0ba, (suho meso,grah,kruh,drva, stol,porcije i pribor za jelo) svaka prijava u sebi sadrži i 8 kupona za piće, kao i jedno parkirno mjesto.

Igor Lovaković/baranja.hr

 

Website Apps