Baranja je kao i ostatak Hrvatske ovoga ljeta “spržena” ekstremno visokim temperaturama. Upravo te izuzetno visoke temperature, kao i izostanak oborina u pitanje dovodi profitabilnost poljoprivrednih kultura čija žetva dolazi krajem ljeta i početkom jeseni, a i voćari, posebno proizvođači jabuka koji nemaju sustave navodnjavanja moraju biti spremni na vjerovatni podbačaj u ovogodišnjem urodu jabuka.

Kukuruz, soja i šećerna repa ratarske su kulture koje će najviše osjetiti ovogodišnju sušu, a samo je suncokret , kao što mu i samo ime kaže , siguran od sunca i velike suše. Kukuruz i soja kulture su čiji će ovogodišnji urod zasigurno biti manji 30-40 % od očekivanog , a u koliko ne bude kiše isto će se desiti i sa šećernom repom.

Voćari, posebno proizvođaći jabuka koji nemaju sustav navodnjavanja, također se nalaze u izuzetno teškoj situaciji budući da će prinosi biti smanjeni, a kvalitet ubranih jabuka slabiji budući da jabuka u ovakovim uvjetima neće postići traženu krupnoću te neće ući u I klasu. Duži period bez oborina predstavlja i izuzetnu opasnost i za slijedeću godinu što će se odraziti na rodnim pupovima kojih će biti manje.

I sada se postavlja pitanje –  Kako dalje ?

Mnogi će reći da rad “tvornici pod vedrim nebom” nosi rizik promjene klimatskih uvjeta. ali ako znamo da je  zadnjih šest godina svih šest  u kategoriji ekstremno vrućih i sušnih, te da će se isti trend na žalost nastaviti, ne preostaje nam ništa drugo no da se pripremimo na proizvodnju pod takovim uvjetima . Kada uzmemo u obzir bogatstvo vodnih resursa kojima raspolažemo, gotovo nestvarno zvuči činjenica da se u Hrvatskoj navodnjava manje od 1 % površina.  Krajnje je vrijeme da političari,  bez obzira na stranačku pripadnost, shvate da je poljoprivreda bila i ostala strateška gospodarska djelatnost Hrvatske a posebno Slavonije i Baranje.Krajnje je vrijeme da se upravo u taj segment usmjere veća sredstva, ali ne kao do sada stihijski i bez konkretnog plana i vizije razvoja, već planski sa jasnim konačnim rezultatima ulaganja. Upravo se u segmentu navodnjavanja, zahvaljujući prvenstveno  vodnom bogatstvu i relativno dobroj kanalskoj mreži može učiniti izuzetno kvalitetan iskorak u poboljšanju uvjeta proizvodnje u poljoprivredi, posebno sada kada su nam na raspolaganju i velika financijska sredstva iz EU.

To je projekt na kojemu bi svi građanji RH trebali inzistirati, te od vladajućih tražiti konkretno rješavanje tog problema, budući da je to jednako ako ne i važnije od ostalih projekata za koje se odvajaju velika sredstava a rezultati nisu ni približno rezultatima i koristi koja bi bila ostvarena iz realizacijom  ovog projekta.

baranja.hr

Website Apps