UŽIVANJE U DUNAVU

14. kolovoza 2015.

Temperatura Dunava, jučer mjerena kod Bezdana (”prekoputa” Batine) iznosila je 26,2 Celzijeva stupnja, što znači da je ova rijeka topla poput nekih dijelova Jadranskog mora. Sudeći prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, tropske vrućine trajat će još nekoliko dana, kako u nas, tako i u područjima gornjeg toka Dunava, pa nije nemoguće da temperatura Dunava premaši rekordnih 27,6 stupnja, izmjerenih na istom mjestu 9. kolovoza 2013. godine. Jučerašnja temperatura Dunava čak je pet stupnjeva viša od višegodišnjeg kolovoškog prosjeka, koji iznosi 21 Celzijev stupanj. Nizak je i vodostaj. Na mjernoj postaji kod Batine jučer u 10 sati izmjereno je +27 centimetara (kod Bezdana Dunav je bio +9 centimetara), što je gotovo 2,5 metara niže od kolovoškog prosjeka. Znao se u kolovozu Dunav spuštati i do -90 centimetara (maksimalni minimum zabilježen je u siječnju davne 1908. godine, kada su izmjerena -142 cantimetra), ali je znao i zaprijetiti s više od 700 kolovoških centimetara. Tendencija opadanja razine rijeke (između 2 i 12 centimetara dnevno) bilježi se i u njezinu gornjem toku, pa je lako moguće da se spusti ili bar približi vodostaju iz 2003. godine. Prije 12 godina, podsjetimo, Dunav je pokazao dio svojih tajni koje čuva od Batinske bitke, odigrane u studenom 1944. godine. Samo pedesetak metara od središta Batine, na mjestu gdje je nekada prometovala kompa i spajala dvije riječne obale, “izronio” je cijeli prednji trap njemačkog vojnog džipa, dok se golim okom na površini mogao vidjeti vojni kamion. Ronioci su tada na obalu iznijeli mnoštvo streljiva, bačvu za gorivo, metalni kanister s jasno uočljivim natpisom “Wermacht” i slične predmete…

U

Poput Dunava, topli su i ostali baranjski vodotoci, posebice kanali. No, kako tvrdi Anđelko Martinčević, predsjednik ZŠRU-a Baranje, topla voda za sada nije naudila ribljem fondu.

– Zahvaljujući kišnom proljeću, ribe dobro podnose relativno visoku temperaturu vode – kaže Martinčević, napominjući kako će do pomora ribe najvjerojatnije doći, kao i uvijek, u razdoblju između Velike Gospe i kraja kolovoza. Tada se, objašnjava, temperature zraka spuštaju, voda ostaje pri prosječnih 25 stupnjeva i javlja se nedostatak kisika. Proteklih godina događalo se da u tom razdoblju ugine i po neliko tona ribe.

Ivica GETTO
Next Post
»
Website Apps