Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta od rujna do prosinca 2015. godine subvencionirat će prijevoz učenika srednjoškolaca s 75 posto ukupnih troškova. Odlučila je tako prije nekoliko dana Vlada RH, a odluku su pozdravili roditelji učenika srednjoškolaca. Preostali dio troškova prijevoza od kuće do škole i obrnuto, što se Baranje tiče, snosit će općine ili Grad Beli Manastir, Osječko-baranjska županija (5 posto) i eventualno prijevoznici. U eri sveopće krize i brojnih, ne tako malih, izdvajanja za školovanje, ova je odluka i te kako dobro došla, kako roditeljima, tako i jedinicama lokalne samouprave.

------3 color slbar

– Upravo danas (jučer, nap.a.) potpisao sam ugovor o subvencioniranju prijevoza. Grad će za srednjoškolce putnike izdvojiti 20 posto od ukupne cijene vozne karte, bilo da je riječ o karti za autobus ili vlak. Ostatak snosi državi i Županija – kaže Ivan Doboš, gradonačelnik Belog Manastira, napominjući kako će to sigurno pomoći kućnim budžetima roditelja.

Slično govori i načelnik općine Darda, Anto Vukoje, koji ističe kako učenici (i studenti) na prodajna mjesta moraju ponijeti samo potvrdu da su upisani u školu odnosno fakultet. Općina Čeminac iz svog će proračuna, kaže načelnik Zlatko Pinjuh, izdvojiti 140.000 kuna kako bi, s 20 posto, subvencionirala prijevoz njihovih srednjoškolaca i studenata, koji, u konačnici, neće morati plaćati ništa. Ni popovački srednjoškolci, kaže načelnik Zoran Kontak, neće morati izdvajati ništa za prijevoz, kao ni oni s područja općine Draž, ali će po 80-ak kuna mjesečno prijevoz od kuće do škole morati plaćati roditelji srednjoškolaca iz općine Jagodnjak, iz čijeg će proračuna prijevoz biti subvencioniran s 10 posto od ukupne cijene karte. Što se općine Kneževi Vinogradi tiče, za sada srednjoškolci koji u školu putuju u Beli Manastir imaju besplatan prijevoz, dok se onima koji putuju u Osijek plaća iznos koji premašuje 500 kuna. Po 500 kuna mjesečno, naime, moraju izdvojiti roditelji. Kako ističe načelnik, Deneš Šoja, u tijeku su razgovori s prijevoznicima kako bi ovaj iznos bio što manji ili kako bi roditelji bili oslobođeni plaćanja.

Većina srednjoškolaca iz sjevernog, zapadnog i istočnog dijela Baranje u srednje škole putuje u Beli Manastir, dok oni iz južnog dijela gravitiraju Osijeku, u koji na školovanje odlaze i učenici koji su se odlučili upisati, primjerice, medicinu, građevinarstvo ili neki drugi smjer koji ne postoji ni u jednoj od tri belomanastirske srednje škole. Ivica Getto

Website Apps