POČELE BERBE U BARANJI

12. rujna 2015.

Trljaju ruke, bar za sada, baranjski vinari i vinogradari. Prve analize, naime, pokazuju kako će ovogodišnja berba biti svrstana u kategoriju boljih u posljednje vrijeme.

– Ne mogu reći da je berba najbolja do sada, jer pamtim i bolje, ali u posljednje vrijeme nije bilo bolje – priča Karoly Horvat, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Baranjsko vinogorje iz Kneževih Vinograda, naglašavajući kako su omjeri kiselina i šećera na zavidnoj razini. Preciznije će, nastavlja, nešto više moći reći kada većina grožđa bude u podrumima, ali prvi pokazatelji rijetko kada su bili pogrešni. Kaže kako su berbe po Baranji već počele, premda će većina manjih vinogradara, ako im to vrijeme dopusti, s berbama započeti ovog vikenda ili u ponedjeljak. Potvrdio je to i Lajoš Kolar, vinar iz Suze, koji će ove godine brati grožđe s približno osam hektara površina.

Draz_18

– Upravo danas planirali smo početi berbu, ali smo zbog kiše početak prolongirali za ponedjeljak – kaže Kolar, napominjući kako će prvi na red doći sauvignon, nakon čega kreće sa chardonayem, a potom s graševinom, koju će morati i nadokupiti, jer je dio vinograda obnovio. I on je zadovoljan fizičkim izgledom vinograda, kao i omjerom kiselina i šećera. Jednostavno rečeno, ove će godine biti ”kvalitetno i kvantitetno”. Pravi trenutak za početak berbe još uvijek čeka Mihaly Gerštmajer ml., poznat po nešto kasnijoj berbi.

– Za sada smo u fazi pripremanja podruma i uvođenja nekih inovacija. Što se tiče uroda, sigurno je da smo zadovoljni, premda se konačni sud daje kada sve grožđe bude u podrumu – priča, napominjući kako je prošla vinogradarska godina, koja je u pravom smislu riječi bila katastrofalna, vinarima poslužila kao upozorenje da učine sve radi pravovremene zaštite svojih vinograda. Ističe kako ovogodišnje vrućine grožđu nisu učinile ništa nažao. Tek tu i tamo, dodaje, nastradali su stariji trsovi. Još 28. kolovoza s berbom sauvignona krenuo je Slavko Kalazić, a sve radi dobivanja laganog i lepršavog vina. Nastavili su s tri vrste pinota i chardonayem, nakon čega će na red doći graševina. Grožđe s 18 hektara površina završit će u starom objektu, budući da su se odužili radovi na gradnji novog, za koji se nada da će biti gotov vrlo brzo, te kako će u njemu proslaviti Martinje.

Batina_01

Bit će to prilika za kušanje njegovih novih vinskih linija – dvije kupaže, Batina bijela i Batina crna, kojima je želio pokazati sve blagodati vinogorja smještenog iznad jedinog baranjskog mjesta na Dunavu. Rane sorte pobrao je i Damir Josić, koji godinu također ocjenjuje odličnom. S berbom graševine, kaže, počet će za otprilike dva tjedna, a grožđe će obrati s približno 26 hektara površina pod vinogradima. Globalno, dakle, vinari su izuzetno zadovoljni ovogodišnjom vinogradarskom sezonom. Svi anketirani ju svrstavaju među bolje u posljednje vrijeme, što znači da će u podrumima i gatorima diljem baranjskog vinogorja biti mnogo vrhunskog vina.

Ivica GETTO
Website Apps