PUDARINA U GAJIĆU

5. rujna 2015.

Nedeljno jutro 6. rujna biti oznaćit će početak kulturno turističke manifestacije “Pudarine” koja se po šesti put u organizaciji Udruge vinara i vinogradara “Martinovo brdo” održava u etno selu Gajić.

Pudarina je običaj čuvanja vinograda kad grožđe počne da  da zri. Djevojke odlaze u kolibe u vinogradima koje prethodne okreče, urede i pripreme za duži boravak. Većina odlazi u svoje vinograde, a gazde s po nekoliko jutara vinograda, unajme pudare da im čuvaju vinograde od berbe od čvoraka i kradljivaca.Stari je to običj, koji se pokušava kroz ovakove manifestacije sačuvati od zaborava.

Pudarina_12

 

Ovogodišnja manifestacija održat će se ponovu u etno selu Gajiću, na “Bunarić dolu” gdje će biti prikazani stari običaji čuvanja vinograda prije berbe, kao niz narodnih pjesama i plesova vezanih za ovo područje Baranje.

U kulturno- umjetničkom programu nastupit će KUD-ovi iz Gata, Tiborjanaca i Veliškovaca, pjevačka skupina iz Bocanjevaca KUD “Seljačka sloga, HT “Biseri” iz Mađarske i TS “Sokoli” iz Gajića.

U sklopu obilježavanja običaja pudarine  organizirana je i  međunarodan likovna kolonija  u kojoj će  uz umjetnike iz Baranje sudjelovati i gosti

Program započinje u 13 sati , te su pozvani svi koji se uz baranjske delicije i vrhunsko vino žele vratiti u neka prošla, ali po mnogima ljepša vremena.

Iva Arači/Baranja.hr

Website Apps