ŠTRAJK U ŠKOLAMA

24. rujna 2015.

Učitelji, nastavnici i profesori sutra 25.09. kreću u štrajk koji će trajati sve dok Vlada ne ispuni njihove zahtjeve! Kako su izvijestili na konferenciji za novinare u Osijeku izravni mu je povod povećanje plaća u zdravstvu za 4 posto.

Prosvjetari su složni – neće odustati od štrajka sve dok Vlada ne prihvati njihove argumente. Dodaju kako je prosječna plaća u Hrvatskoj stotinjak kuna veća od prosvjetarske, kako 75 posto djelatnika u školstvu ima visoku stručnu spremu te kako im je premijer Milanović još na početku mandata obećao povećanje plaća čim u državnoj blagajni bude novca. Sindikalni povjerenik za osnovnoškolsko obrazovanje Aleksandart Lukadinović: Štrajk je najavljen i trajat će do ispunjenja našim  zahtjeva ili dok drukčije ne odluči štrajkaški odbor.
Na diskriminirajući odnos države prema njima više ne pristaju. Ako su povećanje zaslužili zdravstveni djelatnici, zaslužila ga je i prosvjeta, kaže povjerenik sindikata u srednjim školama Ivica Nikić:Kada bismo to preveli na običan jezik, to bi bila cijena jedne dnevnice, no argumentiramo da se nama skinulo 4, 8 i 10 posto za vjernost službi i neki su u tom sustavu izgubili 800,00 kuna.
Danas nisu mogli sa sigurnošću reći učenicima trebaju li doći u škole ili  ne, jer se još uvijek ne zna koliko će točno djelatnika u pojedinoj školi biti u štrajku, pojasnio je Lukadinović: I ako je škola 100 posto u štrajku, tada neće biti organizirane nastave. S onim kolegama i kolegicama koji eventualno ne budu bili u štrajku ravnatelj će organizirati rad ili čuvanje djece. Vidjet ćemo koliko će biti takvih kolega.
No, sigurno će biti puno više nezadovoljnih roditelja koji još uvijek ne znaju trebaju li djecu slati u školu i hoće li izgubljeni nastavni sati biti nadoknađeni.

Marta Milas

Website Apps