SVE MANJE DJECE U BARANJI

7. rujna 2015.

Pretpostavlja se kako će u prve razrede 11 baranjskih osnovnih škola danas krenuti 320 učenika. U odnosu na rujan prošle godine riječ je o 24 učenika manje, što odgovara broju polaznika jednog prosječnog razrednog odjeljenja.

Većina baranjskih škola nastavlja s višegodišnjim trendom smanjenja broja prvašića, dok se povećanjem mogu pohvaliti samo četiri. Najviše prvašića upisano je u belomanastirsku OŠ dr. Franje Tuđmana, njih 61, pa će u školi biti formirana tri razredna odjeljenja. Prema broju prvašića slijedi OŠ Bilje, gdje će u školske klupe u rujnu prvi put sjesti 43 učenika, sedam manje nego prošle godine. Čak 24 učenika manje nego školske godine 2014./15. upisano je u OŠ Darda – samo 40. U OŠ Kneževi Vinogradi, pak, krenut će 31 učenik, dva više nego lani, a šest učenika manje u odnosu na prošlu godinu krenut će u OŠ Šećerana (28). Dvadeset i sedam učenika, četiri manje nego lani, upisano je u prve razrede jagodnjačke i područnih osnovnih škola, a raduje veći broj prvašića upisnih u OŠ Popovac, gdje će ih biti 14 više nego 2014. godine – 24. Ukupan prosjek je popravila područna škola u Kneževu, gdje je sada 9 prvašića, dok je lani prvi razred pohađala samo jedna učenica. Za sedam učenika popravio se “prosjek” OŠ Čeminac (21 upisani prvašić), ali zato je osam učenika manje upisano u drašku osnovnu školu, gdje će ih biti 18, jedan manje nego u OŠ Zmajevac, koja bilježi četiri prvašića više nego protekle godine. Najmanje djece upisano je u OŠ Lug – samo osam.

Nastavlja se, dakle, globalno gledajući, trend smanjenja broja novoupisanih u baranjske osnovne škole, ali ono što također zabrinjava smanjenje je ukupnog broja učenika. Primjer je najveća baranjska škola, ona u Belom Manastiru.

– Iako je u našu školu upisano najviše prvašića u Baranji, osam ih je manje nego prošle godine – kaže ravnatelj škole, Damir Mendler, napominjući kako se iz godine u godinu smanjuje i ukupan broj učenika.

Trenutni broj učenika, kaže, sigurno je i za 100-tinjak manji u odnosu na razdoblje od prije dvije-tri godine. To objašnjava pravim malim egzodusima stanovništva, kako onim od prije nekoliko godina u Kanadu, tako i onim u Irsku ili ostale zapadnoeuropske zemlje. Sve je veći broj obitelji iznemoglih od preživljavanja u Baranji koje se odlučuju na odlazak, misleći pritom u većini slučajeva na budućnost svoje djece.

Nije potrebno isticati kako smanjenjem broja učenika neće biti potrebno ni toliko nastavnika, čime se stvara začarani krug koji se ponovno prekida samo – odlaskom u potrazi za boljim životom.

Ivica GETTO
Website Apps