Uoči Dana sjećanja na Vukovar, dok su Belomanastirci, predvođeni udrugama proizišlim iz Domovinskog rata palili svijeće podno spomenika hrvatskim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata na Trgu slobode u jedinom baranjskom gradu i uzduž Ulice kralja Tomislava, na društvenim su se mrežama počele voditi polemike oko preimenovanja neke od gradskih ulica u Ulicu grada Vukovara, ili u ulicu sličnog naziva, u kojemu se spominje ime ovog grada heroja i mučenika. Pitanje zašto se u Belom Manastiru ni jedna ulica ne zove po Vukovaru, zapravo, nije od jučer. O njemu se već godinama raspravlja, ali je i nadalje sve ostalo samo na – raspravama. Pitanje je došlo i do gradonačelnika Ivana Doboša.

– Dobio sam upit od sugrađana zbog čega u Belom Manastiru ni jedna ulica ne nosi ime grada heroja Vukovara. Provjerit ću proceduru, ali mislim da je dovoljna pisana inicijativa grupe građana pa onda to Odbor za imenovanje predlaže Gradskom vijeću. I naravno da se slažem da jednoj ulici u našem gradu damo ime grada Vukovara, bez obzira na komentare pojedinaca upućene preko Facebooka – napisao je Doboš na svom profilu. Izjavu nam je potvrdio.

– Čudi me da nakon mirne reintegracije, kada se intenzivno radilo na preimenovanju ulica, nitko nije predložio da jedna nosi naziv po Vukovaru. Jutros smo o tome raspravljali i na kolegiju – priča Doboš, naglašavajući kako će nastojati pronaći rješenje. Gradski su oci stava kako je Vukovar zaslužio da jedna gradska ulica ponese njegovo ime. Svjesni su i eventualnih problema koje bi mogli imati stanovnici, a koji se odnose na troškove promjene dokumenata, poput osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole…

– Otvoreni smo za sve prijedloge i očekujemo inicijativu građana. Sigurno je da ćemo sve pomno razmotriti i donijeti najbolje rješenje na zadovoljstvo svih – kaže Doboš, glasno se zapitavši zašto, primjerice, ime Vukovara ne bi nosio neki trg ili dio središnjega trga, čime bi se izbjegli veći troškovi. Njegov je naziv već desetljećima neutralan, Trg slobode, a isti naziv ima i ulica koja je u njegovom produžetku.

A kako su nazive ulice mijenjale neke jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj, provjerili smo na internetu. Tako je, primjerice, gradonačelnik Đurđevca u veljači ove godine pokrenuo inicijativu za promjenom naziva jedne gradske ulice upravo u Ulicu grada Vukovara. Prijedlog je, nakon ”blagoslova” MO-a, prihvatilo Gradsko vijeće, a troškove promjene dokumenata mještanima je podmirio Grad.I.Getto

Website Apps