BARANJAC IDE NA DALEKI ISTOK

317885_kina-skola-foto-afp-3_f

Radit će, objašnjava, u privatnoj školi, i to s djecom od 4 do 14 godina

BELI MANASTIR – Da je prije nekoliko mjeseci Nebojši Šimiću iz Kneževih Vinograda netko rekao da će ići u Kinu te, k tome, tamo i raditi, samo bi mu se nasmijao. Ali upravo tako će se uskoro dogoditi. Ovaj 26-godišnji informatičar za nekoliko će tjedana spakirati kofere, oprostiti se od roditelja i prijatelja, sjesti u avion i poletjeti u Xian, grad u središtu najmnogoljudnije države na svijetu. Tamo će, u jednoj privatnoj školi, djecu podučavati – engleski jezik.

– Sve se dogodilo zaista slučajno. Kolega mi je pričao kako planira ići u Kinu. Pomislio sam, zašto i ja ne bih pokušao, a kada je prijateljica na Facebooku objavila da je otišla upravo u Kinu, pitao sam je za pojedinosti, prijavio se na natječaj i prošao – priča Nebojša, naglašavajući kako je, usput, morao položiti i online tečaj engleskog, kako bi se budući poslodavci uvjerili da ga zna. Radit će, objašnjava, u privatnoj školi, i to s djecom od 4 do 14 godina.

– Oni to nazivaju školom poslije škole. Roditelji nakon prave škole djecu dovode u ovu privatnu, gdje nekoliko sati dnevno uče engleski – kaže, ističući kako će, za početak, u Kini ostati godinu dana. Prva dva mjeseca plaća će mu biti između 7000 i 9000 kuna, a nakon dvomjesečnog probnog roka može zaraditi i dodatne bonuse, što znači i više novca.

– Tečaj kune i njihove valute je jedan prama jedan. Raspitao sam se hoće li mi to biti dovoljno novca za normalan život i dobio potvrdnu informaciju. Kažu da je to znatno više od onoga što treba za normalan život, a osim toga, poslodavci će mi plaćati i stan – objašnjava. Potvrdu odlaska dobio je protekle srijede, nakon skype-razgovora s vlasnicima škole. Dogodilo se to rano ujutro prema našem vremenu (u Kini je bilo poslijepodne) i u samo nekoliko trenutaka nagomilale su mu se emocije.

– Bio sam izuzetno uzbuđen, sretan i tužan istovremeno. Vijest sam javio majci i ocu. Majka se odmah rasplakala, a tata stoički podnio – prisjeća se dana koji će mu, sigurno je, promijeniti život. Za sada ne može reći hoće li izlet u Kinu trajati godinu dana ili će, možda, produžiti boravak. Mogućnost za novi jednogodišnji ugovor, dodaje, postoji, ali će o tome razmišljati tek kada dođe tamo i počne raditi. Inače, u Xianu i prigradskim naseljima živi 8,5 milijuna ljudi, a sam grad ima 4,5 milijuna. Stoga u šali kaže da, zapravo, odlazi u drugu Hrvatsku.

– Do sada sam radio kao agent u pozivnom centru Hrvatskog telekoma, a ugovor mi istječe ovih dana. Cijelo vrijeme tražio sam bolji posao, ali ga nisam mogao naći. S obzirom na situaciju u Hrvatskoj, mislim da je ovo dobra odluka. Uza sve to, treba mi neka promjena. Tamo su, ipak, drugačiji ljudi i druga kultura – naglašava ovaj dvadesetšestogodišnjak.

Izvor:Glas Slavnija/Ivica Getto

Website Apps