PRVA HIDROELEKTRANA U BARANJI

23. studenoga 2015.

Do kraja godine u Batini bi trebala biti sagrađena prva baranjska hidroelektrana, snage 2,5 MW. Informaciju je potvrdio Stipan Šašlin, načelnik općine Draž, naglašavajući kako priča o njezinoj gradnji traje već neko vrijeme, ali o svemu nije htio javno govoriti dok se nije uvjerio u ozbiljnost cijelog projekta, odnosno njegova nositelja.

– Protočnu hidroelektranu, u partnerstvu s nama, gradit će međimurska tvrtka Vodeni tok iz Nedelišća. Oni su pokrenuli izradu projektne dokumentacije, idejni je projekt gotov, a većina potrebnih suglasnosti ishođena – kaže Šašlin, naglašavajući kako je riječ o ekološki prihvatljivom projektu koji nema nikakvog utjecaja na zagađenje okoliša.

Objašnjava kako će buduća hidroelektrana biti plutajući objekt, smješten na platformi, koja će od obale biti udaljena 20-ak metara, ovisno o vodostaju. Ispod platforme bit će postavljene turbine.

– Želimo iskoristiti energiju koja nam protječe pod nosom. To je još jedan dokaz da ozbiljno koristimo prirodne resurse koje imamo, a želja nam je i zadržati mlade na ovom području – ističe Šašlin, dodajući kako će izgradnja hidroelektrane donijeti četiri do pet novih radnih mjesta i time koliko-toliko ublažiti nezaposlenost.

Električnu energiju proizvedenu u batinskoj hidroelektrani vlasnik će prodavati HEP-u, a cijela investicija vrijedna je desetak milijuna eura.

– Prvobitna namjera investitora bila je sagraditi jaču hidroelektranu, vrijednu 20-ak milijuna eura, čime bi projekt bio svrstan među strateške. No predomislio se, ali je ostavljena mogućnost nadogradnje – naglašava Šašlin, izražavajući nadu da će planirano biti i ostvareno do kraja iduće godine.

Buduća hidroelektrana trebala bi biti smještena 200-tinjak metara od Batinskog mosta u smjeru prema Zelenom otoku. Na tom je mjestu nekada bio deponij pijeska koji je vađen iz Dunava, a prije nekoliko godina to je mjesto “glumilo” teretnu luku kada su brodom dopremljeni neki strojevi za nesuđenu belomanastirsku Škrobaru.

Ivica GETTO
Website Apps