NA POPISU POREZNE UPRAVE SVOJE MJESTO “DRŽE” I BARANJCI

U skupini fizičkih osoba dužnih više od 100.000 kn četrdesetak je Baranjaca

 

BELI MANASTIR – Za razliku od siječnja prošle godine, kada se na popisu pravnih osoba koje nisu podmirile dospjele dugove po osnovi poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit, poreza na dohodak i prireza, doprinosa za obvezna osiguranja (…), koji je objavilo Ministarstvo financija – Porezna uprava, našlo 27 baranjskih tvrtki, krajem ovogodišnjeg siječnja na “listi srama” ih je 25. Riječ je o tvrtkama čiji je dug u listopadu prošle godine bio veći od 300.000 kuna, a na području Osječko-baranjske županije takvih je trenutačno 127, za razliku od prošlogodišnjeg siječnja, kada ih je bilo 141.

Kune-TisucuKuna_625

Ukupan dug baranjskih tvrtki obuhvaćenih popisom nešto je veći od 33 milijuna kuna. Premda nijedna od njih nije u sjajnoj situaciji, najgore stoji osam tvrtki čiji je dug veći od milijun kuna. “Kolo” predvodi belomanastirska tvrtka čije su nepodmirene obveze približno 7,5 milijuna kuna, pa je svrstana na peto mjesto “osječko-baranjske” liste. Vrtoglavih 6,6 milijuna kuna državi je dužna još jedna tvrtka iz jedinog baranjskog grada, koji je sjedište i 19-plasirane na listi, s dugom od 1,8 milijuna kuna. Za sličan iznos “kratke” su tvrtke iz Popovca i Zmajevca, jedan darđanski d.o.o. dužan je 1,3 milijuna kuna, a petlovačka tvrtka 200-tinjak tisuća kuna manje. Više od milijun kuna državi duže još dvije baranjske tvrtke, iz Belog Manastira i Darde. Vrlo blizu šesteroznamenkastog duga još je jedna pravna osoba iz Kozarca. Približno pola milijuna kuna (i manje) dužno je još 14 tvrtki, od kojih pet sa sjedištem u Dardi, tri iz Belog Manastira, dvije iz Kneževih Vinograda te po jedna iz Baranjskog Petrovog Sela, Čeminca, Meca i Luča.

Na istoj je listi, ali u skupini fizičkih osoba koje obavljaju neku djelatnost a državi su dužni više od 100.000 kuna, četrdesetak Baranjaca. I nadalje najviše duguje poduzetnik iz Branjinog Vrha, približno 1,5 milijuna kuna. Njih devetero, pak, duguje svatko više od 500.000 kuna.

Krajem siječnja evidentirano je i 5144 ostalih poreznih obveznika s područja Osječko-baranjske županije koje su državi dužne više od 15.000 kuna. I nadalje najviše duguje (5,8 milijuna kuna) jedna osoba prijavljena u Kopačevu, s tim da je dug veći za 400.000 kuna u odnosu na siječanj prošle godine, kada je dug bio “težak” 5,8 milijuna kuna.

izvor:Glas Slavonije/Ivica Getto
Website Apps