SPORAZUM O RIBIČKOM RECIPROCITETU

Ove će godine baranjske ribolovne vode biti poribljene s približno osam tona ribe

BELI MANASTIR – Premda su u Zajednici sportsko-ribolovnih udruga Baranje predlagali reciprocitet, osječki ribiči, zbog situacije u kojoj jesu, nisu bili u mogućnosti, kao prošle godine, potpisati zajednički sporazum. Drugim riječima, ribiči s ribolovnicama kupljenim u Osijeku neće moći riboloviti na baranjskim ribolovnim vodama, osim na dijelu toka Drave.

– Ribiči koji kupe dozvolu kod nas moći će riboloviti na 4100 hektara najkvalitetnijih ribolovnih voda u Republici Hrvatskoj, od čega na 64 kilometra rijeke Drave, od ušća u Dunav, pa sve do Donjeg Miholjca – objašnjava Anđelko Martinčević, predsjednik ZSRU-a Baranje. Naglašava kako je ribolov i baranjskim i osječkim ribičima dopušten iz čamca s obje dravske obale (Osječani do granica svog područja), budući da administrativna dravska granica ribolovnih područja kojima gospodare zajednice ne ide pravocrtno pa je teško obavljati kontrolu. Osječani, nažalost, ove godine neće moći riboloviti na Dunavu.

– Što se Dunava tiče, s ribolovnicom kupljenom samo u nekom od baranjskih ribolovnih društava ribolov je dopušten od 1433 do 1412 riječnog kilometra, ili od granice s Mađarskom do Kazuka – kaže Martinčević, naglašavajući kako ribolovna dozvola vrijedi i za živi tok Dunava na području Parka prirode Kopački rit (samo iz čamca), gdje riboloviti mogu i hrvatski ratni vojni invalidi, bez obzira na to gdje su kupili ribolovnicu. Dakako, moraju obratiti pozornost na lovostaj.

– Ne tvrdim da reciprocitet neće biti potpisan, ali za tako nešto potrebne su dvije strane. Naša vrata uvijek su otvorena, pa ako se kolege iz osječke zajednice predomisle, reciprociteta će biti – ističe Martinčević. Osvrnuo se i na natječaj Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede za ribolovno pravo na zaštićenom području Parka prirode Kopački rit. Podsjetimo, na natječaju je ”pobijedio” JUPP, ali u baranjskoj ribičkoj zajednici misle da su oštećeni.

– Stojimo pri stavu da je JUPP favoriziran, pa smo, sukladno ranijim najavama, pokrenuli upravni spor, budući da se nismo imali pravo žaliti na rješenje – priča Martinčević, dodajući kako je sada na redu pravosuđe. Takvi sporovi, dodaje, mogu trajati i po godinu-dvije. Govoreći o planovima za blisku budućnost, napominje kako će ove godine baranjske ribolovne vode poribiti s približno osam tona ribe. Iduće godine bit će domaćini ribolovnog Kupa Hrvatske za mladež i odrasle, a rade i na nominaciji Baranje za domaćinstvo Svjetskog prvenstva u lovu ribe udicom na plovak 2019. godine.

– Ako dobijemo domaćinstvo Svjetsko prvenstvo bit će održano na staroj Dravi, kod Bilja, budući da samo ova staza zadovoljava sve potrebne uvjete – podvlači Martinčević. Inače, baranjska ribolovna zajednica sa sigurnošću se može svrstati među najbrojnije baranjske udruge. U 24 društva tijekom protekle godine bilo je učlanjeno približno 2000 seniora, te veliki broj mladih ribiča. Sličnu, ako ne i veću brojku, očekuju i ove godine. Prodaja ribolovnica je u tijeku, a više informacija može se dobiti na telefon ZSRU-a Baranje 031/701-163.

Izvor:Glas Slavonije/Ivica Getto

 

Website Apps