KOMU POTICAJI ZA PODUZETNIŠTVO?

Za potpore poduzetnicima u ovoj godini iz gradskog proračuna osigurano je 300.000 kuna

Mijenja li to Grad Osijek svoju strategiju stvaranja poticajnih uvjeta za daljnji gospodarski razvoj?

Tako bi se naime moglo zaključiti iz nekoliko posljednjih prošlogodišnjih istupa gradonačelnika Ivice Vrkića. Naime on sam se pred dijelom osječkih poduzetnika zapitao nije li možda gradska uprava odigrala krivo što su silni novac uložili u obnovu Zone Nemetin i privlačenje veliki stranih investitora, a na njih se još uvijek čeka. Nešto slično je i dan-dva poslije rekao na domjenku za osječke novinare.

– Bilo je i pogrešaka i krivih procjena i najmanje smo napravili u gospodarstvu. No, nakon traženja stranih ulagača po svijetu, vratili smo se svojim ljudima, kapacitetima i prostoru i stvaramo uvjete za bolji i lagodan život – rekao je gradonačelnik.

Naime, Osijek je u proteklih nekoliko godina primarno radio na razvoju gospodarskih i industrijskih zona. No je li u toj želji za (velikim) investitorima možda doista zanemarena briga o vlastitim osječkim snagama? To je jamačno osnova ovakvog promišljanja gradonačelnika.

U gradskom je proračunu za prošlu (2015.) godinu osigurano 120 tisuća kuna kao poticaj razvoju malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Osijeka. Dodijeljene su za devet tvrtki, a na dodjeli je i samog gradonačelnika iznenadila njihova raznovrsnost. Naime, najviše je tvrtki bilo iz sektora proizvodnje, primjerice Otos, Mako, Bonavia, koji su dobili potpore za pokriće dijela troškova nabave novih strojeva. Dio tvrtki je ovim potporama pokrio troškove nastupa i izlaganja na domaćim i inozemnim sajmovima (Inchoo, SLink), drugi pak za pokretanje posla i uređenje poslovnih prostora (Smart touch, eV Projekt…). Dakle ima u Osijeku domaćih snaga, posebice u onom najagilnijem segmentu malog i srednjeg poduzetništva. Oni su najbrojniji među ukupno 2405 poduzetnika s osječkom adresom, zapošljavaju najveći broj ukupno zaposlenih, a nakon prošlogodišjih minusa, sada je zabilježen i pozitivan financijski rezultat u kojemu su osječki poduzetnici sudjelovali s 816 milijuna kuna ostvarene dobiti.

I jasno je da im gradska uprava želi pomoći i sada se već zna kako je za slične potpore u ovoj godini osigurano 300 tisuća kuna.

No posve je jasno kako Grad neće i ne može odustati od stranih ulagača i Zone Nemetin. Prvo jer se u zonu dosad doista uložilo mnogo novca za koji je uređen dio osnovne infrastrukture. Za nastavak tog posla pridobiven je i europski novac. S druge strane i resorni odjeli gradske uprave u intenzivnim su razgovorima sa zainteresiranim ulagačima. Jasno je kako će Zona Nemetin i dalje biti jak adut u promociji razvojnih mogućnosti Osijeka.

No, sada je gradonačelnik Vrkić jasno dao i do znanja kako se u toj priči osječki poduzetnici više ne smiju naći u podređenoj poziciji i da na njihovu razvoju također valja graditi (novu) gospodarsku perspektivu Osijeka.

Izvor/Dario Kuštro
Website Apps